Cevap: a2000 ne tepki olsun
Fiyatın 6 ayda düşmesi ile, zamana yayılarak düşmesi arasında hiçbir fark yoktur. Serbest piyasada markalar arasındaki rekabet fiyata yansır ve teknoloji sürekli geliştiği için fiyat düşüşleri kaçınılmazdır. Buna her sektörde rastlanır. Aralık Ayı araç fiyatlarına bakın, altı ay öncesine göre hemen hemen her modelde 5-6.000.-TL'lik indirimler var. %15-20 arasında tekabül eden araçlar var.
İkinci olarak, piyasada tutulan markaların sıfır fiyatlarının pahalı olmasındaki önemli etkenlerden biri, ikinci el piyasasının da olmasıdır. Yani alıcı, bu markayı tercih ettiğinde bilir ki; elden çıkarmak istediğinde çok zarar etmeyecektir. Korg buna güzel bir örnektir. Pa3x'i geçtiğimiz sene veya bu sene alan bir kullanıcı bilir ki, bu cihazın yeni modelinin çıkış süreci 4 yılı alır. Bu arada Korg firmasının amiral gemisi(flagship) modeli olan bu modeline damping indirimler yapmayacağı da üç aşağı beş yukarı önceki deneyimlerden tahmin edilir. Bu nedenle cihazı pahalı alır ama satmak istediğinde çok da zarar etmeden çok kısa sürede elinden çıkarabilir.
Piyasada Yamaha, Korg'un boşluğunu doldurmaya çalışıyor ama tercihler bir nedenle Korg markasına kaydığı için, orta seviye org piyasasını fiyat rekabeti ile dengelemeye çalışıyor. Taksit avantajı sunuyor. Zaten Tyros'u piyasaya yayma gibi bir niyeti olmadığı için elit bir noktada tutuyor yüksek fiyatla. Rekabetçi olmak demek her zaman kullanıcı için aldığı fiyat denge fiyatı olmadığı için risktir. Ancak aynı markanın Tyrosunu kullanandan böyle bir şikayet gelmez.
Yamaha alıcısı için; ikinci elde fiyatın düşme riski her zaman vardır. Bir de kampanya adı altındaki düşüşler bu riski en üst seviyeye çıkarır. Ancak bir de alınan malın karşılığı olan fayda vardır. Yani Pa3x kullanan, geceliği için A2000 kullananla aynı ücreti alıyorsa; burda baştan ödemediği 2.000.-TL ile daha çok fayda sağlar kendine. Bu noktada orgun kasasının kalitesiz olmasının hiçbir önemi yoktur, tuşesi ise sadece çalanı bağlar. Ancak bunlar alım kararı verirken değil de nedense satılma aşamasında şikayet olarak ortaya çıkar.
Korg'da, Yamaha'da Roland'da ürünlerinden çok kar ediyorlar bu bir gerçek. Kullandıkları ramlerin satış fiyatlarından bile kar oranı anlaşılabilir. Bilgisayar piyasasından emekli olan ramleri çok büyük bir yenilikmiş gibi hayatımızda tutan yine bu markalar. Bugün bilgisayarlarda kullanılan ses kartlarının teknolojilerine bakınca; çok daha ucuz maliyetlerle aslında daha ne modeller çıkar diye düşünülebilir. Fakat orgu evde kendi imkanlarımızla üretemediğimize göre, bu firmaların karlıklıkları ile ilgili de bir şey diyemeyiz.
Kendim bir ev kullanıcısı olarak, Pa80'den 800'e, 800'den 3x'e geçerken hep düşündüğüm, model yükselteceğim zaman satılabilir marka olmasıydı. A2000'e çok baktım. Ritmleri ev için çok daha uygun olmasına rağmen, markanın hızlı model çıkarması ve önceki modellerin yeni model çıktıktan sonra biraz kaderlerine terkedilmesi ve ikinci elinin ortalama bir fiyatının olmaması beni Yamaha'dan uzaklaştırdı. Üstelik sattığım Pa800'den daha uygun fiyata 12 taksitte alabiliyordum. Ancak buradaki karlılık hesabının sadece alım da geçerli olduğunu ve org piyasasında asıl karlılığın satarken ortaya çıktığını bildiğimden cebimden daha fazla para çıkmasını göze alarak 3x'i tercih ettim.
Şu an bu düşmüş fiyatı ile ikinci org olarak tercih edilir bir duruma gelmiş modeli başlangıçta tercih etseydim zararım büyük olacaktı ama burada Yamaha markasını mı suçlamam gerekecekti? Ya da alırken tuşesi zayıf demediğim cihazı niye fiyatı düşünce şikayet etmeli miyim? O başka konudur. Fiyatının karşılığı mıdır diye sorulursa, estetik özellikleri tartışılır.
3x mükemmel değil bence de. Ancak Korg'un kendine has yapısını şu anda en üst düzeyde temsil eden bir cihaz olmasının getirdiği avantajla her zaman ikinci eli olacaktır.
Saygılarımla.