Cevap: Pa900 ün tuşundan yay sesi geliyor.
Konu tuşlardan gelen seslerden açılmış, benim Pa3x'te belli tuşlarda sessiz ortamda duyulan sesler var. Bazı tuşlarda yok, bazılarında var. Tuşlar fonksiyonunu yerine getiriyor, esneklik veya çizgiden sapma yok ancak ses var. Org 0 alındı, ilk günden beri var.
İlk başlarda daha bir takılıyordum ancak çalarken duymak mümkün değil, sadece arkada davulsuz bir akor varsa, ve seslerden gitar, piyano gibi kısa vuruşlu tonlarda duyuyordum dikkat ettiğim için. 1,5 sene oldu artık dikkat etmediğim için duymuyorum, hatta konuyu okurken hatıradım bendeki sesler ile aynı mı acaba dedim
Bence servise vermeyin. Gereksiz yere açılıp kapanmasın klavyeniz.
Pa80 aldığım zaman Pa55tr tercih edebilirdim ancak o zaman da herkes 55tr'nin tuşesinin çok kötü olduğunu ifade ediyordu. Kötü olmak ile kalitesiz olmak aynı anlama gelse de neye göre kötüi neye göre kalitesiz olduğu çok daha önemli. Örneğin ben p800'ü sattıktan sonra Yamaha A2000'in üzerinde çok durdum. 800'e göre daha hafif ve tene verdiği his daha plastik geldi. İkinci el pa3x'in tuşları ise daha profesyonel ve daha bir piyano hissi yarattı doğal olarak. pA3x tercih ettim ama belki de hata yaptım. Sonuçta Yamaha'da Korg'ta uzun yıllardır klavye üretiyorlar ve en uzman oldukları kısım sanırım klavyedeki tuşlardır. 1 senede bozlulacak tuş takımı tercih etmeyecek kadar deneyimli firmalar. Kalite algısı kötü gelse de sağlamlık konusunda problemleri olmayacaktır.
Pa3x ile A2000 tabi ki karşılaştırılmaz ancak Pa80 ve Pa800'den sonra sesleri, düzeni değişik bir orgu tercih etmek istemiştim açıkcası. Ev içi kullanıma göre Pa3x biraz gereksiz oluyor. Sonuçta Arranger özelliklerini kullanmayıp, hazır usb'ler tercih edildiği müddetçe, A2000'den çok daha fazlasını veremiyor ki, evde de anfi ile kullanmak zorunluluğu tabi ki handikap. Pa3x'i kötülemiş gibi oldum ama dışarda çalıp para kazanan ile evde eğlence amaçlı çalanın haliyle görüşleri farklı oluyor.
Saygılarımla.