TRANSPOZE'yi çözme..!

alihaydar

Süper Üye
Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
KORG PA800 CE usb
selam dostlar,

ben halayları 0 değerli transpozede çalıyorum..

dün müzisyen büyüğüm transpoze 4 e alıp diyezlerden koma ayarladı.. diyezlerle parçaları tamamladı.. ben Sİ koma vererekten çaldım. nihayetinde her ikiside aynı yoldan gitti.

transpoze durumu ikinci bir enstrüman durumu var ise eşitleme olarak kullanıyor diye biliyorum. bunun dışında ikinci bir enstrüman yok ise örneğin yaylı ağırlık vahde ritimli bir şarkıyı transpozeli çaldığımda orjinale dahamı çok yaklaşmış oluyoruz..

ek olarak, traspoze değerlerinin ses karşılıkları nedir.

örnek 1..2..4..6 transpozeler hangi sese karşılık geliyor..

üstadlardan yardım talep ediyorum.

Cevap: TRANSPOZE'yi çözme..!

Kardeş,hangi karardan çalıyorsun o önemli.Yani örneğin şarkıyı,senin tonuna çekmek üzerine transpose yapılır.Örnek vereyim,ben (RE) karar çalıyorum ve hangi şarkıyı hangi tondan okuycaksam transposeyi ona göre ayarlıyorum.Yani (RE) karar çalarken örnek (Mİ) tona çekmek gerekirse (Yinede re üstü ama mi tonunda çalabilmek için) +2 yapıyorum.Bunu şöyle diyeyim,(RE) ile (Mİ) arasında kaç nota var,2.Yani hangi tonu çalacağın tona getirmek istiyorsan ona göre aradaki tuşları sayarak transposeni ayarla.Yani bi örnek daha,(RE) karar çalıyorken (Sİ) ye geçmek için arada 3 nota olduğu için,bu sefer (-3) yapıyorsun.Yani transpoze yüzeysel olarak budur,daha detaylı anlatabilicek arkadaşlarda yazar ama bence transpse işini kavramadan koma vermeyi öğrenmek için acele etme.Çünkü her kararın ve makamın kendine göre koma yerleri var...

eyvallah ufuk...

transpoze ve karar durumları mutlaka bilinmesi gerekilen bir bilgi diye düşünüyorum.. ben sanat, halk, hicaz halk çalarken koma ayarlarını yapıyorum ama gel görki bahsettiğin karar ve transpoze detaylarına yeni geldim.

bu gerçi bir süreç..

Arkadaşım diyelim ki sen klavyeyi mi üzerinden çalıyorsun fakat öyle bir şarkı var ki ancak sol diyez minör tonunda okuyabiliyorsun. Fakat bu tonda akorları bilmiyorsun, o zaman transpoze değerini +4 yaparsan sen mi üzeri çalarken alet sol diyez üzeri ses çıkartır böylelikle hem sen bildiğin akorları basarsın hem de söyleyebildiğin tondan çalarsın. Transpozeyi grup olarak çalarken de kullanabilirsin örneğin sen şarkıları miden çalmayı biliyorsun, lakin yanındaki bağlamacı re üzerinden çalıyor. Mi ile re arasında 2 ses olduğu için transpozeyi -2 yapıyorsun ve böylelikle sen mi bastığında aslında klavyenden re sesi elde ediyorsun bağlamacıyla uyumlu çalmış oluyorsun. Eğer sesi pes bir tona çekmek istiyorsan transpoze değerini eksi (-) daha tiz bir tona çekmek istiyorsan transpoze değerini + olarak veriyorsun. Transpoze diğer yaylı ve telli enstrümanlarda da kelepçe yada kapo dediğimiz mandal şeklinde bir alet ile yapılır

eyvallah ufuk...

transpoze ve karar durumları mutlaka bilinmesi gerekilen bir bilgi diye düşünüyorum.. ben sanat, halk, hicaz halk çalarken koma ayarlarını yapıyorum ama gel görki bahsettiğin karar ve transpoze detaylarına yeni geldim.

bu gerçi bir süreç..

Ufuk arkadaşımız güzel anlatmış karar sesini de bulmak istiyorsan şarkıyı bitirdiğin nota karar sesindir istisnalar hariç tabi.

Yani re ise karar sesin re notasında bitmesi gerekiyor şarkı yalnışım varsa düzeltsin arkadaşlar.

bencede karar sesi genellikle parçayı bitirdiğin nota oluyor.Bende hep öyle oluyor en azından.

peki arkadaşlar bir soru soracagım bilen mutlaka vardır..taranspoze yaparken ve mi karar çalarken örneğin +5 yapıyoruz yani sesi la ya ayarlıyoruz.bunun karşılığı olan artıdan değilde - olarak (- kaçtı hatırlamıyorum)la ya ayarlasak ne değişiyor..aynı ton olmuyormu?ne farkı var söylerken...

mesela - la dan mı yoksa +la dan mı ayarladığımız transpozeden söylememiz gerekiyor şarkıları..hangisi dogrudur...

mesela - la dan mı yoksa +la dan mı ayarladığımız transpozeden söylememiz gerekiyor şarkıları..hangisi dogrudur...

altyapılarda hiçbir farklılık olmaz, yani sadece accomp için kullanıyorsan klavyeyi hiçbir fark olmaz. ancak solo da çalıyorsan + verince çok dik ya da - verince çok pes kalabilir, kulak tırmalamayan hangisi ise onu seçebilirsin

teşekkür ederim kardeşim..peki şarkıları söylerken hangisini kullanmalıyım??? eksiden mi artıdan mı?

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri