Duygu,Kulak Gelişimi Hakkında.

Pesidelphia

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
Roland BK-5OR
Çok Değerli Hocalarım Abilerim,Ustalarım. ''5'' Yıldır Dinleyicilikten Sonra Son ''3'' Aydır ''Roland BK-5OR'' Kullanıcısıyım.Ne Kadar Dinlesemde Aklımda Ne Müzik Kalıyor Ne Melodi Nede Duygu.Nasıl Anlatim Birşey Çalmak İçin Ne Çalacaksam Hafif Tınısını Biryerden Duymam Lazım.Bu Şekilde Çalabiliyorum.Yada Klavye Başında Küçük Meyanlar Atarken Yakalıyorum Parçaları.Örnek Verim Bir Parça Belirliyorum Sabah Akşam Dinliyorum Anında Unutuyorum.Şöyle Bir Acayip Örnek Daha Vereyim.Dün Çaldığım Parçayı Bugün Unutuyorum.Ama Çalmasını Değil Parçayı Unutuyorum.Yani Şu Sorunu Aşsam Show Yapıcamda Bir Türlü Olmuyor.Şarkıların Nakaratlarını Hiç Unutmuyorum Çok İlginç Ama Diğer Kısımlarını Kafamı Kesseniz Aklıma Gelmiyor.Bu Seferde Klavye Üstündeki Çalışmalarım İlk Önce Doğaçlama Sonra Nakarat Şeklinde Çıkıyor.Bu Sorunmudur Yoksa Beceremicemmi Ben Bu İşi.Kulaklarım Çok İyidir O An Ne Dinlesem Anında Çalarım Ama Ertesi Gün Hangi Şarkıyı Çaldığımı Unutuyorum.Yardımlarınızı,Fikirlerinizi,Önerilerinizi Bekliyorum.Saygılar.

Cevap: Duygu,Kulak Gelişimi Hakkında.

Nota biliyorsan tam bir "notist"sin diyebilirim :)

Şaka bir yana bu durum müzikle ileri derecede haşır neşir olmaya başlayan kişilerde görülebilir.Bol bol pratik yaparsan zamanla bu sorununu aştığını hayretle göreceksin, kolay gelsin...

mesala ben de bir parçayı oturup ezberlemem anında kafama girer hem müziği hem sözleri ( komalı müzik olması şartıyla ) mesala hicaz makam işkence gibidir bana istesem de ezberleyemem bünyem adeta reddediyor. Hani duygusal zeka, ruhsal zeka vs. var ya ben de buna müzikal zeka diyorum :)

bir eseri, yüzlerce defa çalınca repertuar ezgisel bellek olarak işleniyor ruhuna.. ha birde çaldığın eserin getirisi oluyorsa (bahşiş) o parçayı bir çalarsın bir anlatırsın o biçim.. yani hocam unutmamak için yaşamak lazım :)

mesala, çal kemancı eserinin bende bir başka yeri vardır. lisans eğitimini tamamlamış bilir bir kişiyiz artisliğiyle restauranta gittik anlaştık ilk iş gününde zarf içinde güzel bir bahşişle bu parça geldi repertuarımda yok üzgünüm dedikten tam onbeş dakika sonra işten kovulmuştum. sonra anladık tabi chopin'le rakının uyumsuzluğunu değiştirdik tarzımızı. ekstra işlerde renk saz olarak kemancı dostlarımız geliyor çal demeye korkuyor adam :)

Yolda Eve Gelirken Mırıldanıyorum.Klavyenin Başına Geçip Çalıyorum Nota Bilgim Felan Yok Sadece Kulak.Mırıldandığımı Nasıl Çalıyorum Ama Sadece Nakarat Kısmı Geliyor Aklıma.Ertesi Gün Ben Ne Çalmıştım Dün Diyorum :)

Kardeşim bu tamamen müzik kulağına bağlı bir durumdur...yapman gereken ise çalınması kolay olan ve sevdiğin favori şarkılarından dinle ve klavye üzerinde çıkartmaya çalış..ve zamanla kulağın oturacaktır birde şarkıların makamlarınıda öğren eğer makamları az çok bilirsen şarkı çıkartma birazdaha kolaylaşacaktır tabi zamanla olacak bunu sende göreceksin

Üstadım anlaşılan çok isteklisin en başta bu güzel bir şey, diğer arkadaşlarında dediği gibi zamanla dinleyerek eminim ki müzik kulağını geliştireceksin. Madem ki dinlediğin şarkıların özellikle giriş kısımlarını unutuyor nakaratı hatırlıyorsun. O zaman çalmak istediğin şarkının giriş introsunu telefonuna kaydet en azından çalarken hatırlarsın sonra bildiğin gibi devam edersin :)

Öncelikle Değerli Yorumlarınızdan Dolayı Çok,Çok Teşekkür Ederim.Kısa Zaman İçinde Kendime Şöyle Güzel Bir Playlist Hazırlayıp Bol,Bol Kulak Açıcam Bakalım Nasıl Faydası Olucak.Sorun Belli Dinleyip Çalabiliyorum,Dinlemeden Çalamıyorum.Saygılar Hepinize Sizleri Seviyorum İyiki Varsınız. :)