Cevap: Dante TR genel tanıtım (Ramazan Kaynak)
DanteTR hakkında tüm konulalar o kadar dağildı ki, sorulan sorulara bir konuda cevap vermişken, başka bir konu altında aynı sorular sorulmaya devam ediyor ve tekrar tekrar aynı cevaplar verilmek zorunda kalınıyor.
Öncelikle tüm konuları tek bir yazı altında toplamak istiyorum.
DanteTR nedir? Neden ve Nasıl Çıkmıştır?
DanteTR, Medeli markasının hali hazırda tasarım ve yazılımı bitip piyasaya sunulumuş A1000 modelenin altyapısını kullanan, fakat donanım, yazılım ve içerik olarak revizyona uğramış halidir.
Bu revizyon için Medeli'nin ArGE'sine gidilmiş, Medeli'nin mühendisleriyle masaya oturulup, cihazın tüm donanım ve yazılım gücünü son haddine kadar kullanıp, türk müzisyenine hitap edebilir hale getirilmiştir.
Hali hazırda bulunan Medeli A1000 modeli sistem olarak bize hitap eden yeteneklerinin %70'ini kullanırken, DanteTR %100 oranında kabiliyetini kullanabilir hale gelmiştir.
Peki neden böyle bir model kullanıcılara kazandırılmak istendi?
Bugün teknolojiye baktığımızda bir bilgisayar işlemcisi 3Ghz hızlara ulaşırken, bir cep telefonu 4Gb ramlerle çalışırken, ekran çözünürlükleri Ultra HD'lere gelmişken ve bu teknolojilerin en iyilerini kullanmak için maksimum verdiğimiz para 2000 lira iken, neden kıçı kırık bir müzik aletinin fiyatı 4000-6000-10000-15000 leri buluyor? Bugün bir pa3x'e ram alacağınız zaman neden bir bilgisayar rami kadar para ödemiyoruz? ya da her hangi bir markanın sadece monokrom ekranlı modeli ile renkli ekranlı modeli arasındaki fark için 1000-2000 lira fark veriyoruz? ya da neden ilk çıktığında o dönemin soundunu taşıyan ama aradan 15 yıl geçmiş soundu eskimiş bunun yanında kasası laçkalaşmış, yetenekleri günümüze ayak uyduramayan 2. el eski cihazlar için neden 2000 liralar civarında para ödüyoruz... Kepçeyle kazanıp, kaşıkla vermek... Gibi sorular arada gelir insanın aklına...
Bizi A1000 modeline çeken şey buydu. Ortalama bir müzik aletinde olması gereken özelikler, olması gereken ulaşılabilir bir fiyata mal edilebiliyordu. Maddi açıdan ulaşılması kolay ve yetenekliydi. Bunun üzerine gidildi ve DanteTR modeli doğdu.
Zamanı yanlış vermek istemem belki daha öncesi de vardır ama 8 ila 10 ay gibi bir süre boyunca geceli gündüzlü çalışıldı. Sürekli testlerden geçti. Hatalar çıktı. Giderildi. Bir daha çıktı, bir daha giderildi... ta ki en sorunsuz halini alana kadar. O kapasitenin en son kullanılabileceği duruma kadar getirildi.
Yapmışken Sample Okuyan neden bir alet yapılmadı?
Biz, sıfırdan bir alet yaptırmadık. öncelikli hedef, amatöründen, profesyoneline... 7 yaşında yeni başlayandan, 70 yaşında ununu elemiş eleğini asmışa kadar olan bir yelpazenin ihtiyaçları doğrultusunda rahatça alabileceği bir modele odaklandık.
Tabiiki bu model üzerinde çalışılırken, mühendislerle artı parantezler açtık. Bu proje harici Sampling bir model nasıl olur ne şekil olur hangi yeteneklere sahip olur gibi konuşmalar da geçmedi değil. Bu parantezlerin içeriği zamanı geldiğinde açılır.
Sonuçta Medeli gibi bir cihazdan piyasada iş görebilecek bir model oluşturmayı planlıyorduk. Sonucun ne olacağını nasıl olacağını biz de tam kestiremiyorduk. Ama proje sonrası, tertemiz bir sound ile karşılaştık. Kemik gibi canlı bir sound çıktı ortaya... Bu sonuç ta, bu tür projelerin devamının gelebileceğini gösterir sonuç oldu.
Neden hala çıkmadı? Stratejik bir Oyun mu?
Ben şahsen mayıs ayında tüm bayilerde olmasını isterdim. Ama sorunsuz, sıkıntısız , mahçup etmeyecek hale gelmesi, son güncellemenin de onaydan geçmesi, seri üretime başlanması, Türkiye'ye yola çıkması ve kargo süresi bu tarihlere kadar sarkıttı. Şuanda gemide. Temmuz başı Türkiye'de. Yoksa hiç bir aklı selim sezon ortasında yeni model satışı başlatmaz.
İçerik Nedir? Neden bazı demolarda eski çalışmaları duyuyoruz?
İçerik olarak sıfırdan bir içerik yapılmaya kalkılsaydı zaman açısından büyük sıkıntıların doğma ihtimali büyük olurdu. Sonuçta tek taraflı çalışılmıyor. Karşı tarafta da bir firma var. Sayı, süre, içerik anlaşmaları belirli kriterlerde yapılıyor. Sürenin hızı açısından sistemi oturmuş bir projeyi tekrardan modernize ederek bu cihaza aktardık. Fakat olduğu gibi aktarılmadı. Eklemeler, düzenlemeler yapıldı. Tek tek, tek bir notasına kadar inildi en son hali alındı.
Cihazın Desteği Neler Olacak?
Öncelikle 10 yıl yedek parça garantisi, ucuz yedek parça, kullanım ve içerik hazırlama konusunda görsel ve/veya yazılı eğitim, eksik tamamlama değil, çeşitliliğin artması adına güncellemeler yayınlanacaktır.
Konunun özü budur.
inşallah birileri, bu yazı sonrası verdiğim cevapları baz alıp iğneleye iğneleye laf sokmazlar.
Trakya Müzik'te 10. yılım. Piyasaya yeni çıkacak bir çok modelinin karın ağrısını bu sitede bizzat defalarca yaşadım. Doğru bildiğimi söyledim, doğruluğumu doğrulukla da kanıtladım.
Yaşı her ne olursa olsun eğer bildiğim bir doğru varsa, ne kendime ne bildiğime ...
Kalın sağlıcakla...