Ruhi
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
- Katılım
- 21 May 2007
- Mesajlar
- 1
- Tepkime puanı
- 2
- Puanları
- 0
- Yaş
- 65
- Konum
- MANAVGAT
- Enst.
- YAMAHA OR700 TR V2 - YAMAHA DSR 200
Site yenilenmeden önce de bu konuyu yazmıştım ama bir kez daha yazmakta fayda var. Biliyoruzki org kullananların büyük bir çoğunluğu Türk müziğiyle uğraşıyor. Bu nedenle de ikide bir seslerden dem vuruluyor. Hatta orglar bile ürettiği seslere göre ya da dışardan ses atılabilmesine göre sınıflandırılıyor ya da beğeni kazanıyor. Oysa en önemli üç şeyden birisi ritmdir.
Orglarımızın üzerinde bir sürü ritm var. Dışardan kullanıcıların yaptığı bir sürü ritm var. Şimdi size bir soru: Kim orgunu aldığı zaman sadece üzerindeki ritmlerini kullanıyor ya da bu ona yeterli geliyor? Eminim hiç kimse 'Ben' diyemiyecektir. Demek ki bizi tatmin etmeyen bir takım eksiklikler var. Bunun birinci nedeni, usullere yönelik ritm yazılmasıdır. Örneğin, 4/4' lük deyip geçiyoruz. Oysa bu ritmin sade ve velveleli olarak 100 çeşidini yazabiliriz. Bir de bunlarda kullandığımız eşlik seslerini düşünün... Bir 4/4 ' lükle bir sürü parça çalabiliriz. Oysa çaldığımız parçalara göre hem vuruş yerleri, hem vuruş enstrümanları hemde akorlar değişik olur. Şimdi, 'Senede bir gün' ve 'At kadehi elinden' ölçü ve ritm olarak aynı olmasına rağmen, ikisini de dört dörtlük herhangi bir ritmle çalmayız. Çünkü ikisinin de stili farklıdır. İkisinde de farklı eşlik sesleri kullanırız. O halde en güzeli, bir ritmi yaptığımızda, bu ritm hangi parçaya uygunsa onun adını vererek yapmak. Bir de OTS'ler hep ritmlere göre ayarlanmıştır. Böyle olunca, ritme parça adı vermek daha mantıklı geliyor. Çünkü ben 'Senede bir gün' parçasınının ritmini seçtiğim zaman, zaten kendi orijinal seslerimi ayarlıyorum ama yinede OTS' de ( tek dokunmalı ayar) en azından çaldığım parçaya uygun sesleri bulmalıyım. Düşünün Bahsettiğim sanat müziği parçasını çalarken, OTS deki 4 ses, Ud, Kanun, klarnet ve yaylı grubu olmalı öğle değil mi? 'Senede bir gün' çalarken, OTS' ye basıyorsunuz, zurna sesi geliyor. Ya da çaldığınız parçanın önemine hiç uymayan bir ses çıkıyor.
Bir ritmi açıyorsunuz. Bu ritm çalacağınız esere çok uyuyor ama bir bakıyorsunuz, eşlik sesleri uymuyor. Profesyonel mantıkla çalışan bir müzisyen bundan rahatsız olur. Ben şahsen oluyorum. Kalkıp eşlik seslerini hem enstrümental olarak, hemde vuruş olarak değiştiriyorum. Sonra ritmde kullanılan bazı enstrümanlar bu sefer kulağınıza ya yavan ya da cırtlak geliyor. Tutup bunların bazılarını değiştirip yerine yenilerini koyuyorsunuz. Bazen vuruş stillerini de değiştiriyorsunuz. Böylece orgun üzerinde gelen ritmin sizin için hiç bir değeri kalmıyor. Böylece zamanla kendi ritm grubunuzu oluşturuyorsunuz.
Şimdi böyle olunca, kullanmadığınız bir sürü ritm orgun hafızasında kalıyor ve size lazım olacak gerçek hafıza miktarı da bu yüzden üretiliş mantığı olarak çok az kalıyor. Bu sefer, orgunuzun teknik imkanı varsa ya USB' den ya da Harddisk' ten ritmleri okutuyorsunuz. Bu da ritmden ritme geçerken çok küçük de olsa bir zaman aksaklığına sebep oluyor. Ayrıca bir de enstrümanlarla ritm seslerinin program üzerinden ayarlanması işi var ki hak getire... Üç tane potans koyulsa hiç uğraşmanıza gerek kalmayacak ama bunu yapmak yerine, programın içinden ayarlarla yapmak zorunda kalıyorsunuz.
Neden üreticiler orgun üzerindeki belli temel ritm guruplarını, kullanan kişinin kendi isteği doğrultusunda değiştirmesine olanak tanımazlar acaba? Zaten aleti resetlediğiniz zaman eski ayarlarına dönmüyor mu? 3 milyarlık org alıyorsunuz ama üzerinde hiç kullanmadığınız bir sürü özellik bulunuyor. Yazık değil mi? Ondan sonra da bu ritmleri paylaşıma açtığınız zaman, birileri çıkıyor ve 'Başkasının emeğini piyasaya sürmek' olarak niteliyor. Sanki o ritm aynen alınıp kullanılıyor... Bir de güncellemeler ya da paylaşımlar var. Benim önerim, bir kişi bir ritm yazıp paylaşıyorsa, o ritmin kullanılacağı parçanın ismini vermesi daha uygun olur. Böylece akorlarını da buna göre seçer. Pad' leri de buna göre seçer. Hem kaç kaçlık olduğunu, hem mezur uzunluğunu bildirir ve hemde OTS seslerini ona göre ayarlar ki, biz o ritmi o parçayı çalmak için kullandığımızda, hiç bir tarafına dokunmadan kullanabilelim. Yinede kişi isterse, istediği değişikliği yapabilir. Ama bence ritmin asıl yapılma mantığı bu olmalıdır yoksa piyasa ritmden geçilmiyor. Saygılarımla.
Moderatör tarafında düzenlendi: