PA 80 i kim bitirecek....!

Cevap: PA 80 i kim bitirecek....!

Arkadaşlar bence hiçte PA-80 i yabana atmayın, KORG da gelmiş geçmiş en büyük efsanedir. PA-600 ü de gördük. İçinin resmini sizinle paylaşmıştım, bomboş içinde televizyon tuneri vari bir kutucuk var bu nedenle de bayağı hafif. geçenlerde İstanbul Eminönü Karaköy semtlerinde dolaşırken birkaç org sırtlamış kişi görünce merakımdan hangi org olduklarını sordum. Abi PA-600 DTL nerde? birde tamirci Metin varmış, Hayırdır? abi orgdan çalarken koku geldi tüm ışıklar söndü bir daha çalışmadı...

Pa-80 hala kullanılıyor bunu da bizler içimize sindiremiyoruz gerçekten insan oğlunu anlamak mümkün değil. Kimse sakın kusuruma bakmasın herkes gibi bende sizlere içimi döktüm. Atalarımız ne demiş? Altın ı çöpe de atsan altın altındır. Saygılarımla,

Merhaba arkadaşlar, işte sizlere kendim tarafından yapılmış, tamamen eğlencelik, tespitler, saptamalar ve kronolojik bilgiler.

Efendim uzun yıllar önce; sitede bazı arkadaşların daha ilkokula gittiği, dönemlerde. Yani 2000 li yılların hemen başında Korg devrim niteliğinde bir klavye piyasaya sürdü. Hali hazırda başarılı olan İ30 un üstüne, kasası pek sağlam gibi gözükmesede, i30 gib dokunmatik ekranı olmasa da, Pa 80 türk klavye tarihinde devrim niteliğinde bir çıkış yaptı. ilk başta 8MB, sonra 16 mb flash sample ram okuması. Microfon girişi olması, modernliğin simgesi gümüş gri renkte olması, pratikliği, çabuk açılması ve o zamana kadar gerçeğe bu kadar yakın sample seslerin kullanılamaması, pa 80 i efsane yaptı. Ketron XD9 belki bana göre sound olarak pa 80 den daha iyiydi ama öldüremedi. Yamaha öncelikle A1000 i çıkarttı, yarı fiyatına olmasına rağmen öldüremedi. Sonra A1000 e çip çalışması oldu öldüremedi. Daha sonra OR700 çıktı öldüremedi, v2-v2 plus çalışmaları oldu pa 80 yine ölmedi. Bu arada ketron SX3000i çıkarttı 32mb sample okuyordu, ama oda vız geldi pA80 e. Korg cephesinde, üretimi biten pa 80 in yerine pa50- pa60 çıktı hatta pa 60 a pa80deki gibi flash kart yuvası takıldı, yine olmadı. Türkiye için özel olarak yapılan pa55 ve PA500 büyük beklentilerle çıktı oda yapamadı, pa1x le veliahtı pa800 üretidi neylersin ki pa 80 yine piyasadaki değerini ve yerini korudu. Roland cephesinde, gw8 in zaten böyle bi iddası yoktu, sonra BK5 çok sıkı bir şekilde, emo setle piyasaya girdi, girdiği fiyatta 10 yıllık pa 80 in fiyatından daha düşüktü, mp3 okuyordu, fakat yine pa 80le boy ölçüşemedi. Yamaha ucuz fiyatlı sample atılan cihazlar pazarına girebilmek için, s650 (16mb) A2000 (64MB) cihazlarını piyasaya aynı anda sürdü. S650 nin, pa 80 i bitireceğine kesin gözüyle bakılıyordu, çünkü onda da 16 mb hafıza vardı, hafifti, pratikti usb okuyordu yine sıfırının fiyatı 11 yıllık pa 80 den ucuzdu. Ama yine olmadı, s650 ye çalışma yapılmadı, sample atılan program çok geç dağıtıldı. program demo programıydı ve pek istenilen tadı veremedi. A2000 de ise, yine çalışma çok geç yapıldı. Fiyat ilk başta biraz yüksekti , öyle olsada yine alanlar oldu. sonra yılbaşı kampanyası adı altında, %50 gibi görülmemiş bir indirim yapıldı. 1500 euroluk orgu, 1000 euroya satmaya çalıştılar. Daha önce alanlar küstü, infial oldu, yeni alacak olanlar sevindi, ama yinede 12 yıllık pa 80 i alt edemedi. Daha sonra Korg pa600 modelini çıkaracağını duyurdu. artık pa 80 in bittiğine kesin gözüyle bakılıyor, pa800 ünde tahtından olacağının resmidir, deniliyordu. Piyanistler bu orgu bir sevgilinin aşkını beklediği gibi 6-7 ay kadar (belkide daha fazla bekledi) En sonunda alet piyasaya çıktı, ama umulan olmadı, PA 600 ne pa80 i ezebildi, ne pa 800 ü yıpratabildi. Büyük bir süpriz yapıp, herkesin gönlünün bir köşesinde yatan, ama gerek ağırlığı gerekse, fiyatı yüzünden çoğu piyanistin alamadığı, garibim değeri anlaşılmamış pA1X i bitirdi. Hemde öyle bir bitirdi ki. 3000 tl ye satılan pa1x ve pa1x pro , full ve emo boardlı halde bile pa80 fiyatına müşteri bulamaz oldu (kendimden biliyorum) Yeni efsane denen pa800 ü bile, pa 900 çıkar çıkmaz, madara etti ama 13 yıllk pa 80 hala ayakta dimdik ve mağrur duruyor. İkinci el fiyatı hala 2000- 2400 arası. Şimdi altından sonra en iyi yatırım aracı olan bu Pa 80 i kim biterecek a dostlar söyleyin hı kim bitirecek...

Murat KOÇ
03 EKİM 2013

Hocam yazdıklarınız sonuçları bakımından doğru, netice olarak pa80 i bitiremediler.. Roland Bk5 de eğer kullanıcıya açık sample alanı ile piyasaya sunulsaydı ve ritimi sesi değiştirme olayını daha pratik olarak sunsaydı inanın ki piyasayı süpürürdü bu soundla ve roland'a olan açlıkla. Yamaha s650 dediğimiz klavye gerçekten 16 mb alan özgürlüğü ile büyük bir artı yaratıyor ama eksikleride çok. Sese bir portomento veremiyorsunuz en basitinden. Pitch bend'den modulation veremiyorsunuz. Daha çok eksiği var ama yinede helal olsun küçük bir dev, çok güzel soundlarıda var gerçekten. Birde bu cihazın direkt kullanıcıya açık sample alanıyla lanse edilmesiyle, bir şekilde piyasaya sızan voice editörü olmasının arasında çok büyük fark var. Eh önemli bir faktörde çalışma yapacak insanların çalışmalarını güvence altına alamaması.

Pa80 in bütün olayı kullanıcıya açık olması ve çıktığı dönemle alakalı olarak üzerinde çalışan kişi sayısının çok olması. Gerisi zincirleme geldi zaten. Aslında o kadar çok faktör var ki saymakla bitmez ve bizim kimin neyi ne niyetle yaptığını analiz etme çabamız bir olasılıktan ileriye gitmez.

Bir arkadaşın dediği gibi ben korg'un yerinde olsam yeni Pa80 olarak modifiye edilmiş bir pa80 sunardım piyasaya. Ama adı Pa800 değil, yeni pa80 olurdu ve rengide yine gri olurdu. Çünkü burası Türkiye :)

Hocam yazdıklarınız sonuçları bakımından doğru, netice olarak pa80 i bitiremediler.. Roland Bk5 de eğer kullanıcıya açık sample alanı ile piyasaya sunulsaydı ve ritimi sesi değiştirme olayını daha pratik olarak sunsaydı inanın ki piyasayı süpürürdü bu soundla ve roland'a olan açlıkla. Yamaha s650 dediğimiz klavye gerçekten 16 mb alan özgürlüğü ile büyük bir artı yaratıyor ama eksikleride çok. Sese bir portomento veremiyorsunuz en basitinden. Pitch bend'den modulation veremiyorsunuz. Daha çok eksiği var ama yinede helal olsun küçük bir dev, çok güzel soundlarıda var gerçekten. Birde bu cihazın direkt kullanıcıya açık sample alanıyla lanse edilmesiyle, bir şekilde piyasaya sızan voice editörü olmasının arasında çok büyük fark var. Eh önemli bir faktörde çalışma yapacak insanların çalışmalarını güvence altına alamaması.

Pa80 in bütün olayı kullanıcıya açık olması ve çıktığı dönemle alakalı olarak üzerinde çalışan kişi sayısının çok olması. Gerisi zincirleme geldi zaten. Aslında o kadar çok faktör var ki saymakla bitmez ve bizim kimin neyi ne niyetle yaptığını analiz etme çabamız bir olasılıktan ileriye gitmez.

Bir arkadaşın dediği gibi ben korg'un yerinde olsam yeni Pa80 olarak modifiye edilmiş bir pa80 sunardım piyasaya. Ama adı Pa800 değil, yeni pa80 olurdu ve rengide yine gri olurdu. Çünkü burası Türkiye :)

Sevgili arkadaşım, işletim sistemli orglarda, en büyük sıkıntı. geç açılma ve sahnede donma kilitlenme, set yükleyip silerken çıkan sorunlar. Şimdi herkes süper bir operatör değil. Çoğu müzisyen arkadaşımız pa 800 -600 sistemini çözene kadar akla karayı seçti. Ama Pa 80 de. 1 adet kart var. taktığın anda devrede, donma yok takılma yok. Müzisyen biliyor, o gün o programı garanti çıkaracak. Benim 1 pa 800 üm vardı. Programa çıkmadan dua ederdim. Allahım nolur kitlenmesin diye. Ve canı istediği zaman yine kitleinirdi. Yaklaşık 3 ay kadar Pa 80 kullandım. Hiç düşünmedim bozulurmu kalırmıyım. rezil olurmuyum diye. Şu an pa 600 üm var, o düğmeye basıp ekranın gelmesini bekliyorsunya, sanki heran bişey olacak ekran açılmayacak gibi geliyor.....

Piyanistlere bak orgun ritmine göre org seçiyorlar oturda kendin yaz 2 ritimle 2introya tav oluyosunuz hemen gidip orgunuzu satıp o orgu alıyosunuz piyanistlik bumu ümit abi kaç yıl kullandı ketronu niye satmadı yıllarca sx3000 xd9 kullandı istanbul anadolu yakasında benim menejer arkadaşım var tüm gazinolara pa80 veriyor kiralıyor niye hala pa80 alıp gazinolara veriyor o or700 sehpa bi açıldı or700 ün yere yapışmasıyla kasanın darmaduman olması 1 oldu işte siz org alırken bunları düşünmüyosunuz murat abi çok güzel bi laf etti pa1x yerinden kalkmıyo diye plastik hiçbiyeri yok çünkü

hocam siz öyle diyorsunuzda bu işi ek gelir olarak ikinci planda yapan var adamın zamanı olmuyor. alıyor aleti yüklüyor emo yu. kapatıp dukkanını veya iş yerinden çıkıp gidiyor salona vs. programa birde işin ticari kesimi var onlarıda düşünmek lazım bence adam oturup nasıl ritim yazsın bakıp deneyip iş yapabıleceği orgu alıyor...

benim bulundugum bölegede yaklasık 35 tane piyanist var 30 unda pa80 var bende de pa 80 var gecen sene 83 tane düğün caldım kimse demedi niye 80 le geliyosun 2 sene önce 800 aldım alahıhım bi sezonda tam 10 defa söktum aletin içini bi defa ram değiştirdim dukanda calısıyo işe gidiyorum acıyorum 800 yazıp kalıyo cok zor gunlerdi yasasın korg pa80 :)

arkadaşım senin teknolojiden haberin yok yatmaya devam et millet tarabyt larla ugraşıyor sen hala flaş kart ve disketle uğraşalım diyorsun 600Qt deki sesleri dinledinmi ben bıkmıştım disketlerle flaş kartlarla mgbyt larla şimdi milet trbyt diyor cebime koydum 32gb usb yi orgu tesbih yapmış salıyorum bence sen pa80 i övmekten vaz geç teknoloji onuda bitirdi birçok parçası artık yok piyasada gelmişsin 80 yaşındaki koca karıyla 15 yaşındaki genç kızı kıyaslama gibi bir durum var ortada KOLAY GELSİN

böyle salakça konuyu niye açarsınız anlamadım her sekiz ayda bir yeni model alet çıkartan müzik mağzalarının askerimisiniz müzisyenmi ayıp güzel örnek olmalıyız gençlere önce hiçbir özelliği olmadan on parmak piyanoyu özendirelim herkezin altında son model org malesef çalan laptop veya mp3. binilenin
at değil binenin tecrübe ve ustalığı önemli pa80 kötülenecek bir alet değil hiçbir aletin olmayacağı gibi şunada inanın birçok üsdatlar orglarını sevmedikleri veya yetmegiği için değiştirmiyorlar takasta güncel kalıyorlar sebeb o
müzisyenlik orgla olmaz ticaret orgla olur ağır lafım olduysa kusura bakmayın

Sayın abicim; abicim diyorum yaşınıza hürmeten. Salakça konuyu açma tanımlamasını ve üslubunu size kim veriyor. Yazının başını adam akıllı okumadan, nasıl böyle yorumlar yapıyorsunuz. Tamamen eğlencelik ve kronolojik bilgi vermesi açısından bilgili ve birazda ironik bu konuya; yaklaşımınız yaşınıza yakışmıyor. Ha şahsi bir sıkıntınız varsa. Bilgilerim burda mevcut, ya özelden ya da telefonla bana ulaşıp derdinizi anlatabilirsiniz.

valla arkadaşlar ben pa800 v2 ile 30 a yakın program yaptım en ufak bir sorun yaşamadım ama önlemlerimi aldım aletin program esnasında mikrofon özelliini kapadım + phoesten bir jack ile hoparleri kapadım ve en ufak bir sorun yaşamadım kasası filanda söylenilen gibi dandik değil 80 kasasının mavi boyanmış hali bizzat inceledim .

pa80 is gorur tabi ama biteli cok oldu cidden ,sadece kimileri bunun farkinda degil ;)
simdi tum marka ve modelleri bir kenara atin 1x in soundu bile pa80 mukayese edilmez!

evet x1 i çözemeyen arkadaşlar atar atar atar alet on numara ama kullananlar kaç numara bilinmez nekadar alete çalışırsan okadar verim alırsın sample yapmak kişinin elinde oturur yaparsın istediğin sampleyi ufaltıp kullanırsın ben öyle yapıyorum 80 i 10 sene kullandım 8 mgb lık karta 16 mgb ses sığdırdım yazdım çizdim x1 i alınca dünyalar benim oldu halada öyle ha alırsam bk 5 alırım oda dandik işler için arkadaşlar mühim olan sazımızı çalmamız gerisi boş org değiştire değiştire sırtımıza ceket alamaz hale geldik bak hele 3x 8000 lira alınan paralar devede kulak kadar bence deymez kardeşlerim deymez saygılar hepinize

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri