orgumuzu hangi karardan çalıyoruz arkadaşlar?

lost__92

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
KORG PA800-1X -YAMAHA S650-A300V2
orgumuzu hangi karardan çalıyoruz arkadaşlar? ben mi üzeri karara alışık olduğum için mi karardan çalıyorum...

ama gördüğüm şu ki ustalar re karardan çalıyor.. fark nedir bu karardan çalıyorlar daha zor olduğu halde ustalar neden re üzeri çalıyorlar??

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=kJJ6tPGeSqU[/ame] bu videodaki üstad 4-5 yerden akor basıyo :) bi hoş gelio kulaga.. benim a300tr de 4 lü basınca neden sacma sapan sesler geliyor ki :)
saygılar

Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: orgumuzu hangi karardan çalıyoruz arkadaşlar?

bende mi üzeri çalıyorum.. değişik notalardan çalanlar var. sebebi ne bilmiom. ama büyük bir çoğunluk bu yörede mi karar çalıyor..

Mi üzerinden bir tek ben çalıyorum sanıyordum. =) Etrafımda çalan kim varsa hepsi re üzerinden çalıyor.

benim çevremdeki herkeste re üzeri çalıyo :D bi türlü beceremiyorum re karar çalmayı, aelim mi karara kaçıyor :) nasıl re üzeri çalmaya alışabilirim üstadlar?? mi' kararda çaldığım perfomansı re karar çalarken yakalayamıyorum, arada akorları kaçırıyorum..Mi kararda akorlarda saatlerce çalsam dahi bi kere yanlış basmıyorum ama re üzerinde 10 dk yı ya geçer ya geçmez bi hata yaparım :D

Sürekli re üzerinden çalarak alışabilirsin ancak. =) Başka yol gelmiyor aklıma. =)

Acemıyım re kararı calıyorum sıbemol calan bıle var bu 2 ses zordur cunku dıyesler cok kullanılıyo re kararında ustaların cogu re kararı calar mı kararı ogret dedım benım ustaya kolaya kacma dıye fırca yedık

İşin sırrı doğru parmak pozisyonunda.Her parmağın her pozisyonda basacağı nota bellidir.Bunun dışına çıkarsanız parmaklar doğru notalara erişemeyeceği için hata yapmaya başlarsınız.İnternette araştırın arkadaşlar doğru parmak pozisyonlarını gösteren eğitim filmleri var.

Ayrıca doğru parmak pozisyonu elin anatomik yapısını fazla zorlamaz.Yanlış parmak pozisyonlarında el sinirleri kalıcı zarar görebilir,ki bunu ben değil uzmanlar söylüyor.Eğer "abi ben böyle çalıyorum bişey olmuyor" derseniz ve buna aldırmazsanız sizi birde 40 yaşından sonra org çalarken görmek isterim,Allah korusun...Aman dikkat...

ben her notadan çalıyorum mesela ama mi üzeri çaldığım zaman tüm notalardan daha seri çalıyorum tabiki.çünkü mi üzeri alışmışım.ve en güzeli de bana göre mi.

bende mi karar başlamıştım 14 sene önce. bikaç sene mi çaldım. sonra bi arkadaşım sol çalıodu beraber sahne almaya başladık koma vesaire uğraşmamak için bende sol çalmaya başladım sürekli sahne değişioduk ayarla uğraşmamak için. birkaçsene sonrada re çalmaya başladım sırf değişiklik olsun diye :) yaklaşık 10 senedir re çalıorum kromatiğe alışınca çok gösterişli birkarar bence :) seni çalarken seyredenler varsa kromatiğinde hızlıysa hakkında güzel şeyler konuşulur. yoksa tüm kararların tınıları aynı hangisinden istersen çal fark etmez yani

Her parçaya göre değişiyor.
Parçanın tonuna ve karar sesine göre klavyedeki karar sesi de değişiyor. Hele TSM parçaları, zaten onları aynı kararda çalmak anlamsız zaten. Bir nihavent makamındaki parçayı mi den çalsanız, hüzzamı ne yapcaksınız? Yani bütün parçaları tek bir kararda söylemek bu iş mantıklı değil. zorda. Mesela hicazı re de karar kılarsın muhayyer kürdi mi de daha kolaydır. nihavent la da kolaydır... gibi

Ben zorlansamda parçaları farklı kararlarda da çalışıyorum. Örneğin nihavent bir parçayı bir bayan söylerken la kararda rahat söyler(ki bu ses türk müziğinde re ye tekabül eder, nihaventin kararının 4 ses pestidir, 4 sesten okuyor denir), ama bir erkek ses tenorsa Do da daha rahat okur(bu da Türk müziğinde Fa ya tekabül eder, "bir sesten okuma" olarak adlandırılır), tam tenorsa nihaventi re karar okur ki bu da türk müziğinde sol sesine tekabül eder ve yerinden nihavent okumak diye tabir edilir. Kısacası karar değişkendir. Parçaların makamı ya da tonu sebebi ile.
Bence parçaları solistlerin seslerine göre çalmak lazım. Klavyeden transpoze etmektense ben yapmağa çalışıyorum. Böylece kendimi de geliştirmeğe çalışıyorum.
Sizde böyle yapsanız iyi olur aslında, kendinizi daha fazla geliştirirsiniz.
Ha sadece ben söylüyorum diyorsanız ozaman başka... İş sadece parçaların tonuna göre kararını ayarlamakla bitiyor.
saygılar.

Moderatör tarafında düzenlendi: