Maraşlıların düğününde neler çalınır

Cevap: Maraşlıların düğününde neler çalınır

başka görüşleri olan varmı arkadaşlar...

selamlar,
Öncelikle kadınlar kocalarının yanında gelip senle kavga etmeye çalışırlar.
SEBEP???
Sebep senin gözünün üstünde kaş olmasıdır. yada gelin damat gelmeden tesisatı kurar kurmaz halay istemeleridir. Yada senin önündeki mikrofonu senden izinsiz kapıp zılgıt çekerler tesisat yanma derecesine gelir sende bir daha ki sefere vermezsin bu da bir kavga sebebidir.
Bol bol halay ve çiftetelli isterler.
halay çalarsın sonra halay esnasında halaycılar farklı farklı isteklerde bulunur. kimisi 3 ayak der, kimisi hızlı der, kimisi yavaş çal işareti yaparlar. sen sahnede hangisinin istegini yerine getireyim derken bol bol dudaklarını kıpırtatırlar anlarsın ki küfür ediyorlar.

Diyelimki kız tarafı Maraşlı, erkek tarafı Artvinli.
Sen kız tarafına uzun uzun halay çaldın. şimdide erkek tarafını küstürmemek ve dengeyi sağlamak için horon yada misket çalayım dersin. sen oğlan tarafının oyunlarını çalarken onlar gelip oyuna iştirak etmezler daha 2. dakikada hemen sahneye işaret etmeye başlarlar ''değiştir halay çal'' diye
Oyunu hemen bitirsen erkek tarafı kızacak bitirmezsen kız tarafı çamurluk yapacak.

Değerli abilerim ister inanırsınız ister inanmazsınız.
Ben 10 senelik müzisyen hayatımda en zor Maraşlıların ve Hataylıların düğününü gördüm.
bak diyarbakır, şırnak, Samsun, Ankara demiyorum Maraş ve Hatay diyorum.
Belki yüzlerce kez gitmişimdir düğünlerine. şimdi diyeceksiniz madem sevmiyorsun neden gidiyorsun?
Vallahide billahide sonradan haberim oluyor. Diyelim bana işi başka bir müzisyen dostum paslıyor. o yüzden düğün sahiplerinin nereli olduklarını bilmiyorum.
gençleri kavga etmeye çok müsaittir ve sinirlidirler. en ufak bir hareketinden kıl kapar senle kavga etmeye çalışırlar.

Size yüzlerce anımdan bir tanesini anlatayım.
Bir ev düğününde Ankaralı bir kaset sanatçısı abimle çalıyoruz. Düğün sahiplerinin bir tarafı Urfa diğer tarafı Ankara. Adam bol bol Ankara usulü 2/4lük leri okuyor.
Herkes memnun. İlerden bir kadın geliyor elini kolunu sallaya sallaya ama nasıl agresif hareketler yapıyor görmeniz lazım. ''Kardeşim nasıl çalıyorsunuz hep aynı şeyler söylüyorsunuz filan diye'' Bende dedim ki ablacım beni mazur gör evladın yerine koy sana bir soru soracam dedim.Az da şivesinden anlayarak ''Siz Maraşlımısınız yoksa Hatay mı'' dedim. Hatay deyivermesin mi? Yanımdaki müzisyen arkadaşlarda şaşırdılar. ''Abla düğünde müzisyene eziyeti bir tek sizin yörede yaparlar'' dedim. O da ''madem bizim yörenin adetini biliyorsunda neden oyunlarımızı çalmıyorsun'' dedi. Yanımdaki kaset sanatçısı abimde ''Abla oynayacak olan,içinde çoşku olan uzun havada da oynar'' dedi. Kadın bozuldu gitti. Ama yine ne istediyse çaldık.
Diyeceğim hatayı kendimde çok aradım ama gördüm ki başka dostlarım düğün çalarken aynı sorunları yaşamaktalar.
hatta bir abim böyle bir düğün gecesinin sonunda ''25 senelik ritimciyim bu akşam acemi çıktım kardeşim '' demişti. :))

bu yazıyı yemin ederim polemik olsun diye asla yazmadım.
KİMSE YANLIŞ ANLAMASIN!!! ve yanlış yerede çekmesin.
Bahsettiğim yörenin insanı çok iyi insanlardır.
Bu insanlarla
Ticaret yap, kızını ver kızlarını al. Otur sofralarında yemek ye. Borç al borç ver. Asla sahtekarlık yapmazlar. Ama düğünlerinde çok farklılar.

Moderatör tarafında düzenlendi:

korktum şimdi yapmasammı düğünlerini acaba...aslında ben ne çalınır demiştim ama konu başka bir yere gitti.sakın yalnış anlama batuhan kardeşim sen yaşadıklarını anlattın sadece.seni bu sitede tanımayan yoktur.iyi niyetli yazdığını ben biliyorum.teşekkür ederim tekrardan kardeşim...

korktum şimdi yapmasammı düğünlerini acaba...aslında ben ne çalınır demiştim ama konu başka bir yere gitti.sakın yalnış anlama batuhan kardeşim sen yaşadıklarını anlattın sadece.seni bu sitede tanımayan yoktur.iyi niyetli yazdığını ben biliyorum.teşekkür ederim tekrardan kardeşim...

estf değerli abim ne demek.
sorunu yanıtlayayım.

çiftetelli ve halay oyununu oynarlar.
başka bir şey oynadıklarını ne gördüm ne duydum.
çiftetelli mevcut hızından biraz daha hızlı oynanıyor. yani bizler 86 hızda çalıyorsak onlara 90 hızında çal. aklına gelebilecek her türlü çiftetelli de oynarlar.

halay yavaş hızda başlayacak delilo-malatya,arguvanlım belirli bir zaman öyle devam edecek sonra yavaş yavaş hızlanılacak. halayı asla kısa kesmemeye çalış. aklına halay gelmezseki gelmemesi normaldir. bol bol macun yap sonra
devam et.

aslında bunları çalmak zor değil ama onların istediği gibi çalmak zor ;)

estf değerli abim ne demek.
sorunu yanıtlayayım.

çiftetelli ve halay oyununu oynarlar.
başka bir şey oynadıklarını ne gördüm ne duydum.
çiftetelli mevcut hızından biraz daha hızlı oynanıyor. yani bizler 86 hızda çalıyorsak onlara 90 hızında çal. aklına gelebilecek her türlü çiftetelli de oynarlar.

halay yavaş hızda başlayacak delilo-malatya,arguvanlım belirli bir zaman öyle devam edecek sonra yavaş yavaş hızlanılacak. halayı asla kısa kesmemeye çalış. aklına halay gelmezseki gelmemesi normaldir. bol bol macun yap sonra
devam et.

aslında bunları çalmak zor değil ama onların istediği gibi çalmak zor ;)

teşekkürler sevgili kardeşim.ögrenmek istediklerim bu bilgilerdi.çok teşekkür eder saygılarımı sunarım..

soru=Maraşlıların düğününde neler çalınır
cevap=senin bildiklerin

reklam vermek yasak değil mi neden böyle bir cümle kullanıyorsunuz. konuyla alakası olmayan şeyler söylüyorsunuz. yönetime duyrulur.

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri