Cevap: ist:alınık Roland G70
rolandın ses kalitesi gerçekten muhteşem birde sampleli bir alet çıkarsalar korgu siler piyasadan bence
aynen bencede öyle.dün GW8 i dinledim tesisatta ilhan abinin yanındaydım düğün salonunda.düğün bitince anlattı biraz yazdığı ritmlere baktık cihazın fabrikasyon seslerine falan baktık ben valla ufacık cihaz nolacak falan derdim hep ama valla acaip makineymiş GW8 çok hoşuma gitti.ilhan abide on numara tıkır tıkır kullanıyor hiçte öyle kullanımı zor falan değil.üstte or700 de vardı sound kalitesi olarak arada sıradağlar kadar fark var dağlar kadar değil.

..ve fiyatıda or700 den çok daha düşük.o fiyata fantom sistemli bir klavye şaşırmamak elde değil.
işte open system bir klavye çıkarsa roland yani düşününki G70 in sample okuyan bir versiyonu olsun.o zaman işte roland son sözü söyler.enazından davul kitlerini koysa herşeyiyle 4-5 tane olsa mesela cihaz sample okumasada olur çünkü ses aleti olarak roland fantomX veya G hiç farketmez hertürlü kralını yapar.fantom X8 4 yıldır var bende ilk zamanlar anlam veremediğim fakat fiziksel modelleme sentez olayına merak saldıktan sonra beynimde şimşekler çaktıran oldukça synthesizer tabanlı özellikleri olduğunu keşfettim.kullanıyorum artık.yani fantom serisi melez bir cihazdır.frequency cross modulation, ring modulation, tone mix table dahilinde filter, amp envelope, waveguide ve booster elemanlarını tam 10 farklı dizilim ile birbirleriyle ilişkilendiriyor.bunun haricinde ctrl 1,2,3,4 ile modülasyon çeşitliliğini artırıyoruz.elimizin altında patch oluşturan 4 osc mevcut herbir osc'ye R-L olarak ister stereo istersek sadece L mono olarak 8 yada 4 multisample atayabiliyoruz ve de herbirine birbirinden bağımsız filter, lfo vs... atayabiliyoruz ayrıcada amp env ve filter envoleların ve de filter cut off freq ve de resonance larını dahi otomatik kontrol şeklinde değişkenlik kazandırabiliyoruz.
korg m3 te osc1-2 var herbirinde 4 velocity zone ve kullanılabilen sadece hi ve mid hi zonelarıdır.mid low ve low zonelarınada multisample atanabiliyor tabiki fakat sesi dibine kadar dayayıp kulağıda hoparlöre dayayınca ancak ordaki sesler duyulabiliyor.yani karışıma hiçbir faydası olmuyor çok uğraştım crossfade ile yumuşak geçişte yaptım her seviyesinde velocity ayarlarınıda yaptım.ayrıca filter ve structure olaylarıda fantoma göre oldukça kısır kalıyor.iki filtre mevcut tek, seri, paralel, individual şeklinde osc' lere bağlantı yapılıyor buda frekans işlemesinde bir yere kadar yetiyor.bir noktadan sonra her ne olursa olsun istenilen tonu yakalamak mümkün olmuyor.
şimdi bütün bunlardan sonra ortamda "kardeşim ses yapan yapıyor o senin beceriksizliğin yazıyon burda bu kadar süslü lafları ama bi icraatini göremedik" arkadaşlar tek grup multisamplela ses yaptığını sananlarla muhattap olmuyorum.isteyen istediğini yazar dönüp bakmam bile ama işin doğrusu tek grup multisample ile ses yapılamadığıdır.inanmayan gitsin vst-i' lara baksın o zaman basit bir sesin dahi, orjinal karakterlerini yansıtması ve iyi taklit edebilmesi için enstrumanı, minimum 3-4 layer kullanılarak expression içinde velocity zone ayarları yapılarak sesin modellendiğini göreceklerdir.haa o zaman kardeşim bi ud seside 80mb olurmu diye soranda olursa cevabını veririz çok şükür hertürlü.
mesela gemideyken amerikada edirol pcr800 midi klavye, m-audio referans monitor ufak masa tipi aldım.laptopta ethno world ve de EWQL RA vst-i ları kuruluydu.hem cubase, ses yapma/editleme olaylarıyla uğraşırken işte kafamın bastığı kadarıyla kısa bi demo yaptım.orada kullandığım kemanı KMP formatına çevirdim tüm layerleri ile birlikte aynen birebir aldım.wav olarak fantomda diziyorum vst de nasılsa ordada aynen alıyorum sesi fakat yine aynı şekil multilayer fakat KMP olarak koyuyorum birde M3 te vst ile alakasız bir ton alıyorum hadi uğraş dur filter, efekt ayarlarıyla sonuç : akordeon..

..inanmayanlar Barış Kırcal (piyanist barış) kardeşime sorabilirler bir pazar günü bana geldi onlada uğraştık anlatır merak edene...

..şahidimde var yani.
fantom X yada G alan kullanan arkadaşlar varsa ben en ince detayına kadar anlatırım her iki modelinde neyi nasıl yaptığını.