Hangi tondan okuyacağımı nasıl bilicem?

piyanistanbul

5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
Yok
Üstadlarım, abilerim ben ordu yeni aldım.Tranpoze mi ayarlıyamıyorumm.. Bazısında çok tiz oluyoo bazısında çokk bas nasıl ayarlıcamm? Şimdiden ALLAH razı olsun.

Cevap: Hangi tondan okuyacağımı nasıl bilicem?

kardeşim bende okullu değilim ama sana yardımcı olmaya çalışayım. 3 çeşit şarkı tonu vardır (genel olarak). meyansız, yaırm meyanlı, tam meyanlı. meyansız şarkı tek oktavda başlar ve biter. yarım meyanlı ikinci oktavın yarısına kadar gider ve geri döner. tam meyanlı şarkı ikinci oktavında tamamına kadar gider. yani nerden okuyacağını bulmanın en kolay yolu geçeceğin eseri kromatik olarak çalarsın(sölenen yerleride çal) ve ne kadar ilerlediğine bak. yukarıda tarif ettiğim şekillerin hangisine geliosa şarkının meyan durumunu tespit etmiş olursun. gelelim nerden okuyacağına. meyansız erkek sesi ( mi, fa, sol ) yarım meyanlı erkek sesi ( do, dodiyez, si) tam meyanlı erkek sesi ( si, la, sol). dene bakalım netice alabilecekmisin. yardımcı olabildiysem ne mutlu. başarılar

Saol abim... Allah razı olsun

Sanatçı nın veya okuyucu nun karar sesi demektir. Karar sesi de genelde arkı veya türkülerin final aşamasındaki ses tonu belirler. Örneğin bek gerçek ve çok rahat okuyabileceğim bir ses tonu ile halk müziği okuyorum Siyah saçlarında matem izleri türküsünü okuyorum tam finale doğru son sözlerde Hudey hudey hudey yaralar beni dedim işte Nİ sözcüğünü söylediğimde vermiş olduğum ses gerçek karar sesimdir. Bu sesi analiz ettiğimizde veya gerçek nota ile karşılığının ne olduğunu bildiğimizde veya öğrendiğimizde artık gerçek karar sesimizi bilmiş olacağımızdan org ile transpoze yardımı ile bu ayarlayıp rahatça çalabiliriz demektir.

Bu sana karmaşık geldi ise sen gerçek sesin ile hiç zorlanmadan estromansız bir Türkü söyle burdan bana dinlet senin gerçek karar sesini bulayım. ondan sonra benim karar sesim örneğin FADİYEZ dediğinde herkes sana bu tondan rahatça estromanıyla eşlik edebileceği gibi sende traspoza den bu tonu ayarlayıp kendine çalabilirsin. Kolay gelsin Saygılarımla,

Üstadlarım, abilerim ben ordu yeni aldım.Tranpoze mi ayarlıyamıyorumm.. Bazısında çok tiz oluyoo bazısında çokk bas nasıl ayarlıcamm? Şimdiden ALLAH razı olsun.

kartalda okadar pîyanist var salon var takıl piyanist abine rica et öğrenirsin

abi bende takılmaya yeni başladım .tanıdığım çok iyi piyanistler var. esenyalı, kartal bilhassa topselvide çok var

Sevgili arkadaşım,
vakit varken mutlaka nota öğren. Nota bildiğin zaman gerisi teferruat,
vesselam...

Moderatör tarafında düzenlendi: