Cevap: gw8/va7/bk3 tercih
çok değerli yorumlarınız için forumdaki tüm ustalara teşekkür ediyorum. tavsiyeleriniz ve yorumlarınız üzerine biraz daha detaya inmem gerektiğine karar verdim çünkü işin içine çok üst düzey modellemeler getirilmiş.
: maalesef ki çok acemiyim, çok becerikli olduğumu da düşünmüyorum . yıllar önce yamaha nın oyuncak türde modeli, sonra e 16tr ve en son kocaman

e 500 ü temin edip sonra sattım. ritm konusu tecrübem olmadığı yani deneysel ve hobi aşamasında olacağım için ilk önceliğim değil. imkanlar dahilinde en orj sesleri ( tabiki en başta yaylılar , üflemeliler ve bizzati kendisi olan tuşlu gurubundan yerli çalgıları en gerçekçi taklit edebilen , uzun yıllar beni idare edebilecek güncellikte ve temizlikte olan çaldığımı dinleyip eksiklerimi görebileceğim ve evdeki 10 yaşındaki çocuğun da merakını ve zamanını değerlendirebilecek konumda bir cihaz arayışım. aslında bir e 40 bile bana yeter de artar bile elbette ama ben istiyorumki orta karar olsun çok eski olmasın başım ağrımasın , tuşlarına dokunduğumda çıkardığı seslerin gerçekçiliğiyle başından kalmak istemeyeceğim bir cihaz olsun gayet tabi baştada belirtiğim gibi kısıtlıyım ama her daim hevesliyim ve seviyorum . ama sol elin nasıl ve nerede devreye girdiğini çözemeyecek kadar da cahilim açıkçası.
şimdi bk5 veya daha üst düzeyde cihazları imkan yaratsam bile almak istemem cihazlara yazık günah . ama metalik ve kötü taklit edilmiş sesler çıkaran cihazlar da keyfimi kaçırsın istemiyorum.
disketmiş, usb ymiş o aşamalara gelebilirmiyim bilmiyorum. usb nin benim için tek bir cazip tarafı olabilir şu aşamada, x marka org ta 20 tane türk enstrümanı vardır, usb ile bunu 30 a çıkarabilecek bir kaynak vardır piyasada cazip olur usb li cihaz , ses+ ritm takviyesi .
gw8 e aklım kayıyor, evde stereo anfi var , harici olarak ta artık kulaklık la çalışılır. zaten anfiye bağlamam için şarkıyı tam manasıyla halletmiş olmak isterim.hafif oluşu portatif oluşu , evde ordan oraya gezdirebilirim diye düşünüyorum. çok yıpranmış olmaması sebebiyle ilk alternatifim , ama işte cihazı tanımıyorum. va7 sanırım epey iri bi alet ve zaten 2. eli yok ve olsada bk5 parası (2.el) bk3 te de yerli enstrüman sıkıntısı olabilir .
gw8 de kaç tane yerli enstrüman var söyleyebilirmisiniz? ud , kanun, keman, klarnet,obua ve türevleri yeterlidir benim için. bunların tamamını ve fazlasını bünyesinde barındıran benim için makbüldür.
çok uzattım kusuruma bakmayın şimdiden.