Gına (Müzik) Harâmdır.

• Konbuyu başlatan Cruser
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 25
  • Görünümler : 6K
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cevap: Gına (Müzik) Harâmdır.

hangi yüzyıldayız yahu? söyleyecek söz bulamıyorum..günah olduğunu düşünen müzik yapmasın, dinlemesin..nasıl hastalıklı bir düşüncedir bu??

Moderatör tarafında düzenlendi:

Hayatınızda haram ve günah olan bukadar şey varken müziğin haram olduğunumu düşünüyosunuz.evet kuranıkerimde ayette yazıyo haram olduğu ama hayatımızda haram ve günah olan birçok şey var alkol de haram diyolar gösterin bir ayet ben daha görmedim bilip bilmeden fetva vermeyîn

Hayatınızda haram ve günah olan bukadar şey varken müziğin haram olduğunumu düşünüyosunuz.evet kuranıkerimde ayette yazıyo haram olduğu ama hayatımızda haram ve günah olan birçok şey var alkol de haram diyolar gösterin bir ayet ben daha görmedim bilip bilmeden fetva vermeyîn

Hep Amerika'nın oyunu bunlar hocam :)

çalgı aletleriyle alakalı tam ve açık ayet söyleyebilirmisin ayet numarasıyla sure ismiyle beraber

Müzik duygusu insanlık tarihi kadar eskidir. En ilkel insanlarda bile müzik ile eğlence, sosyalleşme ve rahatlama vardır. İnsanın kendisini ifade biçimlerinden biridir. İnsanı eğlendirir, duygulandırır, düşündürür, coşturur, hareketlendirir, üzüntüye de boğabilir. Günah olması mantık dışı. Bence hırsızlık haram, insan öldürmek, yalan söylemek, şiddet uygulamak, haksızlık yapmak günahtır. İnsanlara güzel duygular yaşatan bir müzisyen günah işlemiyor bence. Dindar insanlar da müzik yapıyor, dinliyor, ilahi söylüyor... Bu bir ifade biçimi......

aradaşlar haramsa haram, değilse değildir...

Haram işlemek insanı günaha sokar,
ama harama helal , helale haram demek insanı dinden çıkarır.

bu yüzden kesin kati yorumlar yapmaktan sakınalım...

insanlar içinde inandığını yapar, eder.

Cruser kardeşim konuyu ne amaçla açtın bilmiyorum ama, bu tarz bir konu açarak yine insanları bilerek ya da bilmeyerek sekteye uğramasına sabep oluyorsun.

Org kelimesi geçiyormu yok.... tambur darbuka ney tef çiler bence yandı org yok hocam zuhahahahaha orgumdan da sildim tambur ney darbuka ve tef sample larını hele batı çalanlar cennetlik.... Hasretin seti kullananlar yandı ki ne yandı ziller tefler darbukalar havada uçuşuyor....hey Allahım ya rabbim sana kavuşunca öğreneceğiz ne kadar yozlaştırıldığını bu işin belkide....

Eski zamanlarda zevk ve sefanın göstergelerinden biri müzikler eşliğinde rakseden ve şarkı söyleyen bayanlar ve bu ortamda içilen içkiler. Dinimizin yayıldığı ilk yıllarda da müslümanlığı kabul edenler mütevazi bir yaşam şekli ile müşriklerden kendilerini ayırnak istemişler ve onlara benzememek için ellerinden geleni yapmışlar. Çünki o dönemde müslümanların bu gibi dünyevi zevklerden çok çoğalmak gibi ulvi bir amaçları var.

Ancak yukardaki hareket tarzı sadece müzik için değil, hemen hemen her türlü sosyal faaliyet için geçerlidir ve o zamana göre yorum yapılırsa, günümüz şartlarında bir çok şeyi yapmak imkansızdır.

Şu an için hiçbirimizin ilk müslüman olan büyüklerimizin taşıdığı sorumlulukta bir tebliğ görevi yok. İslamiyet şu anda bir milyar insan arasında yayılmış ve tebliğ görevini üstlenenlerin yanı sıra en büyük tabıtım yöntemi, yazılı ve görsel meda ile sosyal iletişim kaynakları.

Velhasılkelam, filmlerdeki gibi bir elinde kadeh, bir elinde üzüm salkımı ile gerile gerile şarkı söyleyen bayanları dinleyerek kendinden geçen bir topluluk olmadığımız için, sosyal ortamda dinlenen müzik ile ilk mesajdaki tasvir aynı değil.

Ayrıca Osmanlı'dan beri müzik ile tasavvuf anlayışını belirlemiş bir topluluğuz. Ezanı bile makamlarla okuyacak kadar insan ruhuna hitap etmeyi çözümlemiş bir ecdada sahibiz. HAstaları müzikle tedavi etmiş, mevlevi tekkelerinde ney ile dini huşu içinde yaşamışız. O zamanlarda bile bu tarikatlara ilişilmemiş, müzik yasaklanmamış da şimdi mi haram olmuş diye sormak lazım.

Saygılarımla.

Bakın alkolüde yasaklayan bi ayet yok yalan fetva vermeyin fetva vermek ilim işidir insanları yalnış yônlendırmek ise şirktir yıllardır dinimizi öğrettiler sapıttırdılar 2çeşit hatim vardır 1.si kuran hatmidir ki herkese nasip olmaz türkiyede sayılıdır 2.si ayet hatmi vardır ben ayet hatmini tamamladım alkol haram diyolar enbaşta hocaların uydurduğu hep bi fetva vardır alkolluyken müminler saf tutarken üst üste düşüyolarmış külni yalan yaw arkadaş peygamber efendimiz zamanında 45 50derece sıcaklık vardı o sıcakta gündüz vakti kim alkol içer yatsı dan sabaha doğru şarap içerlerdi ve o dönemde sadece geçim kaynağı üzüm şurubu ve şaraptı nasıl yasak edilmiş.hiçbi geçim kaynakları yoktuki müziğin haram olduğu doğru ayette şunu gavura özenicek herşey günahtır eğer onlara özenerek yapıyosan günahtır bızim savaşa giderken davulla zurnayla gittğmızi nezaman unuttunuz

aradaşlar haramsa haram, değilse değildir...

Haram işlemek insanı günaha sokar,
ama harama helal , helale haram demek insanı dinden çıkarır.

bu yüzden kesin kati yorumlar yapmaktan sakınalım...

insanlar içinde inandığını yapar, eder.

Cruser kardeşim konuyu ne amaçla açtın bilmiyorum ama, bu tarz bir konu açarak yine insanları bilerek ya da bilmeyerek sekteye uğramasına sabep oluyorsun.

haklısınız bence konuyu kapatmalısınız,

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...