AKOR'lar hakkında.

Cevap: AKOR'lar hakkında.

Birde B9 akoru var. VURAL arkadaşın söylediği programdan baktım , 5 tuş basmak gerekiyor. Bastığımda B7,9 diye bir ifade çıkıyor. Gitar akorları ile farklar var belli ki.

KeyChord.com - Chordfinder for Keyboards Şurada siyah tuşlarda #işareti var yani diyez. Sizin söylediğinize göre Bb tuşu esasında A# olarak gözüküyor. Sorun var mı?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Şurada siyah tuşlarda #işareti var yani diyez. Sizin söylediğinize göre Bb tuşu esasında A# olarak gözüküyor. Sorun var mı?

Hayır daha evvel söylediğim gibi Bbmaj ile A# aynı akorlardır.

Simple (basit) akorları göstermesi açısından orgların akorları gösteren sistemi diyez yada bemollü olan akorlarda çevrim yapar ve otomatik olarak naturel notaları gösterir.

Bir önceki mesajımda Bbmaj akorunu si majör dedim yanlışlıkla sizinde belirttiğiniz gibi sibemol maj olacak doğrusu...

Ben dediğinizi anladım orgun özelliğinden olan acc. sisteminde tek tuşla akor elde edersiniz ama dediğim gibi maj min farklılıklarında sorun olur.

Hayır daha evvel söylediğim gibi Bbmaj ile A# aynı akorlardır.

Simple (basit) akorları göstermesi açısından orgların akorları gösteren sistemi diyez yada bemollü olan akorlarda çevrim yapar ve otomatik olarak naturel notaları gösterir.

Bir önceki mesajımda Bbmaj akorunu si majör dedim yanlışlıkla sizinde belirttiğiniz gibi sibemol maj olacak doğrusu...

Ben dediğinizi anladım orgun özelliğinden olan acc. sisteminde tek tuşla akor elde edersiniz ama dediğim gibi maj min farklılıklarında sorun olur.

Sizler nasıl basıyorsunuz akorları. Org için akor listesi var mı? Yoksa 4 yada 5 tane ana akor üzerinden mi gidiyorsunuz?

Yok öyle bir şey :) 4-5 akorla iş bitmiyor.

Aslında bu akor konusu çok uzun ve temel bazı şeyleri öğrenmeden sağlıklı bir akor bilgisi mümkün değil...

Açıkcası şu kaynağı tavsiye ederim diyebileceğim bir kaynak yok maalesef ama eminimki sitemizde akorlar konusu genel olarak açıklayabilecek kaynakların neler olduğunu söyleyebilecek arkadaşlarımız vardır.

Bakın kafanız karışmasın akorlar aynıdır mesela bir "do maj" akoru orgdada gitarda da aynı şekilde ifade edilir. Sadece gitar ve org klavyesi farklı olduğu için pozisyon farklılığı vardır. çevrim akorlar yedili dokuzlu akorları filan şimdilik bir kenara bırakın.

İşe (klavye yani org için söylüyorum) doğru parmak pozisyonlarına çalışmayla başlayın öncelikle üç parmakla basılacak akorları çalışın (bu arada iyiliğiniz için söylüyorum tek tuş org özelliği olan akor basma olayını unutun) sol elin üç parmağında akorları ;

1- Başparmak
2- İşaret parmağı
3- Yüzük parmağı şeklinde kullanmalısınız.

Bu konuda YouTube'da bir çok kaynak var...

Ben YouTube'a "Org Keyboard finger style left hand" yazarak bu videoya ulaştım Türkçe kaynaklara da ulaşabileceğinizi düşünüyorum...

A Simple & Quiet Left Hand Piano Style - YouTube

Sizler nasıl basıyorsunuz akorları. Org için akor listesi var mı? Yoksa 4 yada 5 tane ana akor üzerinden mi gidiyorsunuz?

3 lü basıyoruz doğal akorlar kullanıyoruz zaten türk müziğinde genelde doğal akorlar var biraz 7 li artmış ya da eksilmiş akor kullanmıyoruz zaten bu akorlar geçiş akorları olarak kullanılır bir çoğu...

kalvyenin accomp bölümündeki akor basımları ritmde kaydedilmiş gitar ve bas kalıplarına yön veriri... birde bunun full-upper kısmı var mesela bir grupla çalarken kullanırsın ve minör major tınılarını vermen gerekir...

bir şarkıda genelde 3 temel akor vardır yardımcı akorlarda vardır... mesela re min yardımcı akoru fa maj dır... re minörün ilgili majörü la majordür falan filan... bu senin müzikal zevkine bağlı birşey... aynı oktav üzerinde çevirmeli olarak sol elini kaldırmadan bir şarkıda geçebilecek bütün akorları basabilirsin...

ayrıca kalvyenin sana verdiği tembelliği kullanmamanı tavsiye ederim... akorlarını 3 lü bi şekilde bas

ki sen bk-5 kullanıyorsun KORG kullansaydın boşver akoru diyecektim :D

Tek veya iki tuşa basarak akor elde etmek Single Finger modu olan bütün klavyelerde mümkündür bu kadar tartışmaya ne gerek vardı ki :) Örneğin; Do tuşuna basarsın C akoru çalar, Do tuşu ve solunda kalan ilk siyah tuşa basarsan Cm akoru çalar, Do tuşu ve sağındaki ilk beyaz tuşa (yani Re :D ) basarsan C7 akoru çalar.. Gibi gibi...

Yok öyle bir şey :) 4-5 akorla iş bitmiyor.

Aslında bu akor konusu çok uzun ve temel bazı şeyleri öğrenmeden sağlıklı bir akor bilgisi mümkün değil...

Açıkcası şu kaynağı tavsiye ederim diyebileceğim bir kaynak yok maalesef ama eminimki sitemizde akorlar konusu genel olarak açıklayabilecek kaynakların neler olduğunu söyleyebilecek arkadaşlarımız vardır.

Bakın kafanız karışmasın akorlar aynıdır mesela bir "do maj" akoru orgdada gitarda da aynı şekilde ifade edilir. Sadece gitar ve org klavyesi farklı olduğu için pozisyon farklılığı vardır. çevrim akorlar yedili dokuzlu akorları filan şimdilik bir kenara bırakın.

İşe (klavye yani org için söylüyorum) doğru parmak pozisyonlarına çalışmayla başlayın öncelikle üç parmakla basılacak akorları çalışın (bu arada iyiliğiniz için söylüyorum tek tuş org özelliği olan akor basma olayını unutun) sol elin üç parmağında akorları ;

1- Başparmak
2- İşaret parmağı
3- Yüzük parmağı şeklinde kullanmalısınız.

Bu konuda YouTube'da bir çok kaynak var...

Ben YouTube'a "Org Keyboard finger style left hand" yazarak bu videoya ulaştım Türkçe kaynaklara da ulaşabileceğinizi düşünüyorum...

A Simple & Quiet Left Hand Piano Style - YouTube

Üstad yanlış anlama lütfen. Fakat çokta acemi değilim sıfır gibi görmeyin :) Yani elim yatkın akora nasıl basılacağını biliyorum fakat bunca zaman 4-5 akor ile çaldım. Yakın zamanda gitar'da kullanmaya başladıktan sonra tekrar bir BK5 alarak bu sefer tam akorlar ile çalmayı ve esas sesi yakalamayı planladım. Evet birkaç gündür akormerkezinden aklıma gelen şarkıların akorlarını çıkarıp kullanıyorum...

Gitar ile org'un akoru aynı fakat ikisi farklı aletler olduğu için basılış yerleri farklı olabilir diyorsunuz. Bu bana yeterli bilgi. Çünkü zaten ekranda neye basıldığı gözüküyor. Sadece yerleri ezberleyip öğrenmek için birkaç gün gerekiyor. Şu anda bir eski dostları akor ve müziği ile her şeyiyle tam anlamıyla çalabiliyorum. Bunun akorları hızlı müzikte hızlı. Güzel gidiyor yani eğlenceli oluyor tabi. Akorları tam basınca zaten güzel bir ses çıkıyor ahenkli çıkıyor.

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyorum çok yardımcı oldunuz başından beri çok sağolun.

Tek veya iki tuşa basarak akor elde etmek Single Finger modu olan bütün klavyelerde mümkündür bu kadar tartışmaya ne gerek vardı ki :) Örneğin; Do tuşuna basarsın C akoru çalar, Do tuşu ve solunda kalan ilk siyah tuşa basarsan Cm akoru çalar, Do tuşu ve sağındaki ilk beyaz tuşa (yani Re :D ) basarsan C7 akoru çalar.. Gibi gibi...

Bu konuda herhangi bir tartışma yaşanmadı bilgi alışverişinde bulunuldu polemiğe ne kadar meraklısınız!

Sizin söylediklerinizden farklı bir şey mi söyledik?

Hepiniz sağolun çok detaya girerek anlatmaya çalıştınız. Fakat ben şunu merak ediyorum sadece; Örnek veriyorum ; Orhan Gencebay - Ziyankar - Akor, Gitar Akorları - AkorMerkezi.com Linktedki parçanın akorları arasında Bb ve Bb9 akoru bulunmakta. Evet, Çağan bey'inde söylediği gibi 3-5 tane ana akor dışında ara akor olabilir bu gibi akorlar...

Şimdi bu Bb ve Bb9 akorunu klavyede nasıl basmam gerekiyor? Bulamıyorum. Bb akorunu Dreamsong rumuzlu beyefendinin (İsmini bilmiyorum kusura bakmasın) söylediği şekilde bir akora basıp güzel ve uygun bir seste aldım gibi. Fakat buna basarken ekranım Bb değil Bbmaj/D yazıyor... Şimdi böyle olduğunda ben diğer ara akorları tam olarak bulamıyorum.

Bb9 akoru için nette klavye için bulduğum akorda 5 tuşa basıyor,bu da ilginç geldi bana.

Akorların isimlerine takılmayın lütfen. Bilemiyorum anlatabildim mi?

Anlatamadım derdimi sizleri de uğraştırıyorum mahçup oluyorum.