AKOR'lar hakkında.

Müziksiz Asla

Gold
Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
Pa600Qt
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba demek istiyorum.

Akor'da gitar piano keman vs. enstrüman farklılığı olur mu? Yani akormerkezi'ndeki akorları kullanacağım. Gerçi ses gayet başarılı ben farklılık olmadığını düşünüyorum ancak eksta bir püf noktası varsa onu'da öğrenmek isterim.

Oradaki yani gitardaki örn; A akorunda gitarda 3 tel basılıyor, fakat Org'da farkettim ki sadece tek tuşta'da 3 tuşta'da A akoru yakalanabiliyor. Bazı akorlarda 2 tuş olabiliyor bazılarında tek tuş. Ekranda ise o tuşlardan bir veya ikisinin üzeri silik gözüküyor. Yani herhalde basılsa'da basılmasa'da olur mu demek istiyor.

Birde Bb diye bir akor var. Bunu nasıl basacağız :)

Cevap: AKOR'lar hakkında.

Hocam Bb akorunun nasıl basılacağına
buradan
bakabilirsiniz.

Öncelikle akorlar konusu aslında standarttır. Bu hiç değişmez. Yalnız, gitar ve org örneğini vermek gerekirse aynı akorlar gitar ve org klavyesinde pozisyon farkından dolayı farklı "tınlayacaktır".

Mesela gitarda Cm bastığımızda kök sesler dolayısıyla C (do) sesi çıkacaktır ama gitardaki pozisyon dolayısıyla ince mi (E) ve kalın mi sesleri de tınlayacaktır. Ama org pozisyonunda sadece bir tane "mi" tınlayacaktır.

Org klavyesinde bir tane tuşa basmakla akor elde edemeyiz. Eğer orgların style özelliğinde tek tuşa basarak kök akorları elde etmekten bahsedilmiyorsa... O ayrı konu... Genellikle tüm akorlar için üç tane notaya basmaya ihtiyaç duyarız. İşin içine yedili, dokuzlu, hatta onüçlü :) akorlar girerse olay farklı oluyor...

İnternette başvurduğumuz akor sitelerinde bazı uygulamalar var ; Mesela D dediğimizde yanında hiçbir uyarı yoksa bu "remajör" anlamına geliyor. Eğer Dm denirse "reminör" denmek istenmiş. Epeydir akorlarla işim olmuyor şu andaki uygulama genel olarak nasıl bilmiyorum ama akorlarla haşır neşir olduğum zamanlarda ilgili notanın yanındaki harf küçük (m) ise minör, büyük (M) ise majör olarak kullanılıyordu...

Diyez ve bemolleri de hatırlatayım ; kullandığımız akor dizilimine göre ilgili notamızı yarım ses inceltmek istersek diyez işaretini, yarım ses kalınlaştırmak istersek bemol işaretini kullanıyoruz. Mesela sorduğunuz Bb akoru (aslında söz ettiğiniz akor değil sadece nota) M yada m (majör yada minör) olacaksa zaten la diyez = Bb dir.

Buna göre la diyez yada sibemol majör akorunun notaları ; Bb, D, F olacaktır.

Minör için ise Bb ,Db, F olacaktır...

Öncelikle akorlar konusu aslında standarttır. Bu hiç değişmez. Yalnız, gitar ve org örneğini vermek gerekirse aynı akorlar gitar ve org klavyesinde pozisyon farkından dolayı farklı "tınlayacaktır".

Mesela gitarda Cm bastığımızda kök sesler dolayısıyla C (do) sesi çıkacaktır ama gitardaki pozisyon dolayısıyla ince mi (E) ve kalın mi sesleri de tınlayacaktır. Ama org pozisyonunda sadece bir tane "mi" tınlayacaktır.

Org klavyesinde bir tane tuşa basmakla akor elde edemeyiz. Eğer orgların style özelliğinde tek tuşa basarak kök akorları elde etmekten bahsedilmiyorsa... O ayrı konu... Genellikle tüm akorlar için üç tane notaya basmaya ihtiyaç duyarız. İşin içine yedili, dokuzlu, hatta onüçlü :) akorlar girerse olay farklı oluyor...

İnternette başvurduğumuz akor sitelerinde bazı uygulamalar var ; Mesela D dediğimizde yanında hiçbir uyarı yoksa bu "remajör" anlamına geliyor. Eğer Dm denirse "reminör" denmek istenmiş. Epeydir akorlarla işim olmuyor şu andaki uygulama genel olarak nasıl bilmiyorum ama akorlarla haşır neşir olduğum zamanlarda ilgili notanın yanındaki harf küçük (m) ise minör, büyük (M) ise majör olarak kullanılıyordu...

Diyez ve bemolleri de hatırlatayım ; kullandığımız akor dizilimine göre ilgili notamızı yarım ses inceltmek istersek diyez işaretini, yarım ses kalınlaştırmak istersek bemol işaretini kullanıyoruz. Mesela sorduğunuz Bb akoru (aslında söz ettiğiniz akor değil sadece nota) M yada m (majör yada minör) olacaksa zaten la diyez = Bb dir.

Buna göre la diyez yada sibemol majör akorunun notaları ; Bb, D, F olacaktır.

Minör için ise Bb ,Db, F olacaktır...

Detaylı bilgiler için teşekkür ediyorum. Sebep belki klavyenin herhangi bir özelliğinden olabilir dediğiniz gibi. Ama tek tuş'a basınca da "birçok" akoru veriyor. Ekranda görüyorum. Ses'te değişme olmuyor ayrıca. LOWER varsa onda değişiklik olur normal akorda olmuyor. BK5 Benim klavyem. Kullananlar daha iyi anlayacaktır demek istediğimi. Klavyenin özelliği'de olabilir. Sadece merakımdan yazmıştım onu. Zaten tek tuş basamam alışmışız 3-4 tuş ile akor basmaya.

Bb ses demişsiniz akor değil. O kısmı anladım. Fakat Bb tuşu yok dediğiniz gibi basmak istedim. Tek tek aradım :)

Birde , bulamadım , bilen varsa Mustafa keser'in aklımda fikrimde sen varsın isimli parçasının akorlarını paylaşabilir mi? :)

akorların birde çevrimli basımları vardır örneğin (re min) akoru re-fa-la ile oluşurken bunu la-re-fa ya da fa-la-re olarak 3 şekilde de basabilirsin aynı akoru basmış olursun fakat farklı bir tını elde edersin (oktav farkından) klavyenin accomp bölümünde bu 3 şekilde de bassan akor accomp aynı çalacaktır fakat lower farklı tınlayacaktır...

gitarda ise durum farklıdır en fazla 6 tane seste biir akoru tınlatabilirsin... ama klavyede bir akoru aynı anda 2 oktavda da tınlatabilirsin

Bb akorunu nasıl basamadın anlamadım

B# deseydin anlardım :) resimdeki işaretli yer Bb notası...

klavyemizi önümüze aldığımızda <= bu taraf kalınlaşır yani bemol olur, => bu taraf incelir yani diyez olur... (siyah tuşlardan bahsediyorum)

60325392.jpg

Arkadaşlar,
Söylediklerimin arkasındayım. Yani ben şunu söylemeye çalışıyorum. BK5 OR Kullanıyorum. Bazı seslerde tek tuş ile istenen akor'u veriyor ekranda da görünüyor. Belki klavyenin özelliğinden olsa gerek bilemem tabi.

Yazdıklarınızın birçoğunu zaten biliyorum. Ancak sonuca gelirsek her birinizin yazdığından bir parça birşey daha öğrendim. Total'e baktığımda çok faydalı oldu yazdıklarınız. Mesela biriniz Bb'nin tek başına akor olmadığını , diğeriniz Bb'nin nasıl akor olabileceğini , bir diğeriniz ise Bb'nin nerede olduğunu , b'nin ne anlama geldiğini vs.vs.

Çok değerli bilgiler verdiniz teşekkür ediyorum sizlere.

Peki bu Bb tek başına akor değil ise , tek bir tuş ise , akor'da tek tuş ile mi basmışlar Gitarda. Şu parçadan bahsediyorum ; Orhan Gencebay - Ziyankar - Akor, Gitar Akorları - AkorMerkezi.com

Edit: Ben Bb'nin yerini zaten biliyordum ama Bb o tuş Bb majör olarak çıktı. Böylemi basılıyor.

Mesela D dediğimizde yanında hiçbir uyarı yoksa bu "remajör" anlamına geliyor. Eğer Dm denirse "reminör" denmek istenmiş.

Demiştim ya :)

"Bb" bu tabl sisteminde si majör olarak verilmiş...

EDİT :) Tabiki sibemol major olacak gözümden kaçmış

yanında "m" harfi olanlar minör...

Birde tabiki orglarda tek tuşa basarak akor elde etmek mümkün onuda söylemiştim... Orgun ayarlarından fınger, singer gibi seçenekleri seçerek acc.'da tek tuş akorları vermek mümkün ama hiç tavsiye etmem majör minör tercihimiz kalmıyor çünkü...

Moderatör tarafında düzenlendi:

Demiştim ya :)

"Bb" bu tabl sisteminde si majör olarak verilmiş...

yanında "m" harfi olanlar minör...

Birde tabiki orglarda tek tuşa basarak akor elde etmek mümkün onuda söylemiştim... Orgun ayarlarından fınger, singer gibi seçenekleri seçerek acc.'da tek tuş akorları vermek mümkün ama hiç tavsiye etmem majör minör tercihimiz kalmıyor çünkü...

Giriş kısmı biliyorum yani majör minör. Bb olayında takılmıştım. Org'da tek tuş ile akor'dan kastım zaten aynı sesi veriyor bu. Bunu video çekip paylaşacağım. Yani anlatamadım ya durumu hırs yaptım şimdi :D

Sizin söylediklerinize istinaden biraz daha araştırma yaptım. Şunu buldum. Evet; Bb si bemol majör diyor. Şimdi önceki yazdığınız şekilde notalarına basarsam o akoru alacağım diyelim. Peki bunun org'daki karşılığı nedir. Yahu bastım o tuşlara ekranda farklı ifadeler çıkıyor. Doğrumu yapıyorum bilemiyorum.

Yukarıda yazdıklarımın hepsi bir kenara dursun. Az yazmış olduğum orhan gencebayın şarkısının akorundaki Bb akor kısmı için , sizin önceki yazdıklarınız dahil tüm yazılarınızdan anladığım kadarıyla 2 türlü bastım. D F Bb şeklinde olan doğru sesi verdi sanırım.

Ekranda şu beliriyor; ben burada takıldım. BbMaj/D , Oysa Am akorunda A minör yazıyor ve diğerlerinde...

Org için akor ile ilgili nette pek birşey bulamadım. Sizler nasıl yapıyorsunuz. Ben bu zamana kadar 4-5 tane ana akor ile kullanıyordum. Şimdi detaya geçince takılıyorum doğal olarak. Ama en güzel seste böyle çıkıyormuş :D