Cevap: yetmez roland yetmez!!!
Korg Pa serisi : Hepsinde ritim yazılabiliyor, user kit dizilebiliyor, performance oluşturulabiliyor. Ritim, ses tek tek yüklenebiliyor, silinebiliyor.
Yamaha modelleri : Bildiğim kadarıyla A1000 dahil, A1000 ve üstü modellerde yine ritim yazılabiliyor, performance kaydedilebiliyor. Çoğunda user kit olmasa da user kit olmaması çok da sorun teşkil etmiyor; özellikle DTL'nin yaptığı çalışmalardan sonra.
Korg'da da Yamaha'da da standart olarak iki davul kiti ile ritim yazılıyor, Yamaha'yı bilmiyorum ama Korg'da daha fazla sayıda davul kanalı ritmin içerisine ekleniyor.
Bu özelliğe sahip klavyelerin hepsi sample mı okuyor? Hayır.
Elbette kişiden kişiye değişir ama hepsinde öyle ya da böyle bir pratiklik, bir kolaylık var.
Roland GW-8 ile uğraşan, bir şeyler ortaya koymak için emek harcayan herkesi ayrı tutuyorum, sözüm onlara değil.
Ancak Roland'ın yukarıda bahsettiğim diğer markaların modelleriyle yakın zamanlarda çıkardığı ve uygun fiyatlı yada başka bir deyişle Türkiye'de düğün, Türk müziği ile uğraşanların satın aldığı klavyelerin önemli bir bölümünde ki gw-8'in son versiyonuna kadar da GW-8'de ritim yazılmıyordu. User kit olmadığı gibi çok kanallı ritime yine GW-8 son sürüm ile geçti.
EXR serilerinde de cihaz üzerinde ritim yazma yoktu sanırım..
Ben, o kadar sevmeme rağmen VA-7 klavye ile, çift davullu ritim yazmak çok çok zor olduğu için satıp değiştirmek zorunda kaldım. Çünkü ben mesela A setindeki davul ve ziller ile b setindeki trampeti kullanmak istemem demek, tek tek ritim üzerinde uğraşarak iki davul kiti arasındaki geçişleri ayarlamaya uğraşmak demekti...
Yani sonuç olarak diyeceğim, herkesin zevki ayrıdır ama bu cihazlar biraz daha pratik olsaydı; hem nevalesi çok olurdu hem de kullanımı kolay olurdu.
Bir yanlışlık olmasın, burada yazdıklarım birilerine bir şey öğretmek değil; kendi düşüncelerimi paylaşmaktır.
Herkese selamlar .