Ruhi
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
- Katılım
- 21 May 2007
- Mesajlar
- 1
- Tepkime puanı
- 2
- Puanları
- 0
- Yaş
- 65
- Konum
- MANAVGAT
- Enst.
- YAMAHA OR700 TR V2 - YAMAHA DSR 200
Sevgili dostlar biliyorsunuz bir toplumun en önemli özelliği dilidir. Bir ulusu yok etmek için, önce dilini, sonra kültürünü ve aile düzenini bozmanız gerekiyor. Maalesef bizim toplumumuzda da bunların hepsi var. O yüzden olabildiğince güzel Türkçemize sahip çıkmamız gerekiyor. Biliyorsunuz sitemiz yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor ve sizlerin yazıları da okunuyor. Sizlerden ricamız, yorum yazarken elinizden geldiğince bu konuya dikkat etmeniz. Türkçemizi ne kadar düzgün kullanabilirsek, çevremizdeki insanları da o kadar bu konuya duyarlı hale getirmiş oluruz. Şimdilik sadece bazı örnekler vereceğim. Bu konuya katkı sağlayanlara ve duyarlılık gösterenlere şimdiden teşekkürler.
- Yazımızı mümkünse paragraflar halinde yayımlayalım.
- Cümlemiz bittiğinde (.) koyarak bittiğini belirtelim ve nokta’dan sonra bir boşluk bırakarak büyük harfle diğer cümlemize başlayalım. Noktalama işaretlerinden sonra mutlaka bir boşluk verelim.
- Yazımızı yazarken acele etmeyelim. Biliyorum, çoğunuzun kullandığı klavye ( Q ) klavye. Bu yüzden hızlı yazarken bazı harf hataları olabiliyor. Bazen de yabancı klavyeden kaynaklanan hatalar olabiliyor. Özellikle bunlara dikkat ederek, gerekirse Türkçe klavye kullanmalıyız. Örneğin ( ı ) yazmak istediğimiz halde, diğer klavyelerde bu olmadığı için ( i ) olarak çıkıyor. Bu da çok yanlış anlaşılmalara sebep olabilir.
- Birbirinin peşi sıra gelen bilgilerde virgül kullanmaya çalışalım.
- Alıntılardan bahsetmek istiyorsak, “ ..… ” akıllı tırnak kullanalım.
- Gereksiz yinelemelerden kaçınmaya çalışalım. ‘Mesela, örneğin’ diyerek söze başlayamayız çünkü bu iki kelime de kavram olarak aynı şeyi ifade eder.
- Kavramlar bilgisi bir Dil’in olmazsa olmazıdır. Bu yüzden her kelimeyi yerli yerinde kullanıp düzgün yazmalıyız. İzninizle doğru kelime kullanımına birkaç örnek vermek istiyorum.
Yanlış kullanım ..................... Doğru kullanım
Herkez ..................................Herkes
Yada ....................................Ya da ( ayrı yazılır)
Yalnış ...................................Yanlış
Yanlız ...................................Yalnız