müzisyen ve sanatçıların,sigortalılığı

ümit ötdemir

5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
53
Tepkime puanı
1
Puanları
8
Enst.
korg pa80
değerli trakya müzik yönetimi ve sevgili müzisyen arkadaşlar.tabiricaizse
ağlamayana meme yok derler.dahaönceki yıllar,çıkan ve birçok müzisyenin ve sanatçının emekli oldukları borçlanma yasası için,biz müzisyenler ne yapabiliriz.
biliyorsunuzki müzik ve sanat dünyamız,ne yazıkkiartıkyavaş yavaş bitiyor.
ülkemizde bazı işkolları 2000tl aylık aldıkları halde grev yapıp hükümetle pazarlık yapıyorlar.bizim durumumuzu kimler savunupkoruyacak.tabiki bizimde
bağlı olduğumuz sendika ve kuruluşlarımız var.bu mücadelemizde sendikalarımızı ve derneklerimiziyalnız komuyalım.trakya mzk önderliğinde birşeyler yapalım.
borçlanma yasasının çıkması için fikir ve önerilerinizi bekliyorum.yazacağınız fikir ve öneriler mümkünse yasalar çerçevesinde olsun.
bu konuya önem vermenizi istiyorum.hanginiz 10 sene önce aldığı yövmüyeyi alıyor,yada o paraya düğün çalıp proğram atıyor.acaba tüm müzisyen ve sanatçılar 1 ay proğrama çıkmasa düşünün türkiyeyi.neolur,artık birşeyleryapalım.sevgi ve saygılarımla...piyanist şantör ümit/kayseri
 
Cevap: müzisyen ve sanatçıların,sigortalılığı

müzisyenlerin üye olduğu sendika hangisi söyler misiniz bana? Bu mümkün mü? Müzik sektöründe çalışanların işverene karşı bir yaptırım gücü olamaz çünkü senin yerini başkası doldurur. Bir çoğumuz devlete vergi bile vermiyor.
 
Cevap: müzisyen ve sanatçıların,sigortalılığı

böyle bir sendikaya ihtiyaç var elbette
 
Cevap: müzisyen ve sanatçıların,sigortalılığı

müzisyenlik serbest bir meslek olduğu için yövmiyeler kişi ve profesyonelliğine göre değişir yani sabit bir fiyat olması malesef imkansız. örneğin evinize badana boya yaptıracaksınız, günlüğü 50 liraya çalışanda var 100 liraya çalışanda bunun gibi yani.

gelelim sigorta konusuna; sigortalı çalışmak isteyen bir müziyen ilk önce vergi dairesine giderek kayıt olmalı, sonra iş yaptığı şahıs ve firmalara yaptığı işi fatura etmeli ve devlete 100/20 stopaj 100/18 kdv ödemelidir. daha sonra bağkura kayıt olup sigortasınıda kendi yatırabilir. mesela ben bu şekilde çalışıyorum.

tabiyki bu dediklerimi yapmak için iyi bir müzisyen olmak ve kendini kanıtlamış olmak gerekmektedir. eğer 50 liraya bir cafe yada restoranda program yapıyorsanız 50 liranın 100/38 ini devlete ödediğinizde zaten elinize 30 lira geçer ve sigortayı ödemenize de bu para yetmez malesef. yani ik önce bu işi pro olarak yapan arkadaşlarımızla amatör ve hoby olarak yapan arkadaşlarımızı ayırmak lazım, bilmem anlatabildimmi?
 
Cevap: müzisyen ve sanatçıların,sigortalılığı

kaç kişi piyanist faturası kesebiliyor bi görelim bakalım
tvona 77 den sonra ikinciyim ( kocaeli/karamürsel)

devam beyler
 
Cevap: müzisyen ve sanatçıların,sigortalılığı

bu konu gerçekten çok önemli ama bu söylenenlerin olabilmesi için bir dernek olması ve bu dernekte bütün müzisyenler konuşup anlaşmalı her il ayrı ayrı ve dernek tarafından da müzisyenler destek görmeli ve korunmalı çünkü çoğu müzisyenler işlerini çok iyi yaptığı halde istedikleri ücretleri alamıyorlar çünkü fiyatı düşürüp düzeni bozanlar var buna el atılması lazım bizim 100 tl ya yaptığımız işi işini bilmeyenler 50 yani yarı fiyatına yapıyor ve müzisyenler bakakalıyor maalesef.selamlar
 
Cevap: müzisyen ve sanatçıların,sigortalılığı

arkadaşlar 2009 yılında başbakan bir açıklamasında en büyük kayıt dışı ekonominin üst sıralarına müzisyenleri sokmuştu,ve hatta vergi rekortmenleri sıralamasına giren sanatçılara teşekkür ederken arkalarında çalışan sazların %70 inin yasal düzenlemelere tabi olmadıklarını ve yeni yasalar çerçevesinde bununla ilgili düzenlemelere gidileceğini ve maliye ve hazinenin durumu araştırdıklarını bildirmişti.Bu da demek oluyor ki çok yakında ege ve akdenizde hali hazırda bir çok kuruluşta uygulanan çalışma karnesi-gelir vergisine tabi vergi levhası zorunlu hale gelecek.Bu da sigortasını bile ödeyemeyen ve geçimini sadece müzik kanalı ile sağlamaya çalışan müzisyenlere ağır bir darbede hükümetten gelmesi an meselesi.
Bilmiyorum kaç kişi fatura kesiyor müzik bedeli olarak ama çok yakında büyük yaptırımlar gelebilir.Bu çerçevede kurulacak federasyon yada konfederasyon veya sendikanın müyap,mesam v.b. gibi kurumlarla sağlıklı ve koordineli çalışarak sadece bestekar,güftekar diye ayırt edilmeden bir an önce örgüt çatısı altına alınması gerek.Zaten AB yasaları çerçevesine alınırsa müzisyen izinleri, her müzisyenin değil sahnede çalarken belgeli,vergi levhalı olması,devlet kurumundan olur yazısı veya müzisyen sertifikası bile alması zorunlu hale geliyor (bknz.AB yasaları)Bu bağlamda zaten zor dönem geçiren müzik endüstrisi de çöküntü içerisinden asla kurtulamaması anlamına geliyor.Bırakın fiyat kırmaları bırakın yer kapmaları daha beteri kapımızda.Hemde çok uzağımızda değil 1-2 sene önümüzde ve biz hızla ona doğru yaklaşıyoruz.Hepimize hayırlı kazançlar,bol alaturalar dilerim..
 
Cevap: müzisyen ve sanatçıların,sigortalılığı

okan09 okan09
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst