Makamlar hakkında yardımcı olabilecek arkadaşlar

dangercaptan

5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
Korg i30
Merhabalar yaklaşık 4 - 5 aydan beri klavye çalıyorum .Şuan elimde i30 var , ilk başlarda re karar sesinden çalıyordum daha sonrada la sesine geçmeye karar verdim.Tonları falan daha hoş ,canlı gibime geldi 2 3 haftadan beri la'dan çalıyorum .
Şimdi arkadaşlar benim biraz sorularım olucak makamlarla ilgili ;
Mesela Hicaz makamında bir kaç şarkı çalıcam , la sesinden çalarkan hicaz makamı için hangi seslere koma veriyoruz ?Hangi seslere basıyoruz veya basmıyoruz atıyorum aynı seste ikileme falan olabilir veya olamaz bunun gibi gerekli bazı bilgilere ihtiyacım var .
Şimdiden tüm herkese teşekkür ediyorum :)

Cevap: Makamlar hakkında yardımcı olabilecek arkadaşlar

Çok teşekkür ediyorum şuanda inceliyorum umarım yardım olur :)

Arkadaşım burdaki anlatım mi karar sesi olarak anlatılmış .Ben nasıl bunları la ya uydururum ? Mesela transpoze ederek veya hani mi ile la arasında 3 ses fark var. Adam orda hicaz makamında re minör basıyorsa , ben la sesinde aynı sesi alabilmek için 3 ses farkı düşünüp fa minör mü basmalıyım ?

La kararını genellikle bağlamacılar kullanıyor yeni başlıyosanız mi yada re kararı kullanıyor

LA KARARINI GENELLİKLE BAĞLAMACILAR KULLANIYOR YENİ BAŞLIYOSANIZ Mİ YADA RE KARARI KULLANIn

Yani la sesini bırakıp mi ye veya re yemi geçmeliyim ?

Evet klavye de karar ses re dir.Usulüne göre Re üzeri çalmak gerekir...

Merhabalar yaklaşık 4 - 5 aydan beri klavye çalıyorum .Şuan elimde i30 var , ilk başlarda re karar sesinden çalıyordum daha sonrada la sesine geçmeye karar verdim.Tonları falan daha hoş ,canlı gibime geldi 2 3 haftadan beri la'dan çalıyorum .
Şimdi arkadaşlar benim biraz sorularım olucak makamlarla ilgili ;
Mesela Hicaz makamında bir kaç şarkı çalıcam , la sesinden çalarkan hicaz makamı için hangi seslere koma veriyoruz ?Hangi seslere basıyoruz veya basmıyoruz atıyorum aynı seste ikileme falan olabilir veya olamaz bunun gibi gerekli bazı bilgilere ihtiyacım var .
Şimdiden tüm herkese teşekkür ediyorum :)

ben de LA karar çalıyorum, bağlamada LA üzeri çaldığım için elim ona alışmış. diğer kararlarda kafam karışıyor.
LA kararda Sİ ve FA# koma veriyorsunuz. Hicaz makamda koma olmaz. kolay gelsin

Türk müziği dizisinde hicaz makamının karar sesi La (dügah) perdesidir ki klavye üzerinde mi tuşuna denk gelir yani 4 ses aşağıdan hicaz yapacaksan klavyede si tuşu üzerinden çalacaksın ya da illa ki klavyede La dan çalıcam diyorsan transpozeyi +2 yap klavyede La üzerinde hicaz yaptığın zaman TSM'ye göre 4 ses aşağıdan çalmış olursun ki genelde mezzosoprano, alto veya bariton seslere uygundur. (La sib do diyez re)