Köy Enstitülerinin 70. Yılı

• Konbuyu başlatan Ruhi
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 4
  • Görünümler : 2K

Ruhi

5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Enst.
YAMAHA OR700 TR V2 - YAMAHA DSR 200
Köy Enstitülerinin kuruluşunun 70. Yılı

Mesaj tarafından RUHİ Bugün 10:19 pm
Öncelikle asrın dehası Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ten başlayarak, İnönü, İsmail Hakkı Tonguç, Hasan Ali Yücel ve emeği geçen tüm yüce değerlerimize tüm kalbimle saygılarımı sunarak başlamak istiyorum. 17 Nisan 2010 Köy Enstitülerinin kuruluşunun 70. yılıdır.
Kurtuluş savaşının hemen arkasından, her türlü olumsuzluğa rağmen, ülkenin karşı karşıya kaldığı en büyük sorun cehalettir. Neredeyse hiç bir alanda yetişmiş elemanımız yoktur. Sosyal durum o kadar kötü durumdadır ki, bunu anlayabilmek için o günün şartlarını hayalinizde yaşatabilmeniz gerekmektedir. Yoksulluk hat safhadadır. Yıllarca türlü savaşlardan gelen bir sonuç olarak neredeyse dokuz kadına bir erkek düşmektedir. Okuma yazma oranı neredeyse yüzde sekizlerde. İşte bu sıkıntı, ülkeye bağımsızlık kazandıranların omuzlarındaki en büyük yükdü.
Atatürk bu iş için eğitim seferberliğinin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduğu için, ilk etabda halkı eğitebilmek için askerdeki çavuşların kullanılabileceğinden bahseder ve bu olay devreye sokulur. Belli bir süre bu böyle devam eder ama ilerleme çok yavaştır.
Daha sonra Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük devrimlerden biri olan Köy Enstitüleri olayı gerçekleşti. Öyle bir proje geliştirilmişti ki, neredeyse devlete hiç yük yüklenmeden, geleceğin öğretmenlerini yetiştirecek bir sistem kendi kendini geliştirerek devam etti. Üretim içinde eğitim, eğitim içinde üretim gerçekleştiren, aydın, çağdaş ve çok yönlü öğrenci yetiştiren muhteşem bir sistem. Öyleki halen bugün bu sistem, dünyada doktora tezleri olarak rağbet görmektedir. Ne yazık ki ülkenin bugünkü durumunda yaşadığımız olayların bir çoğu o yıllarda sahnelenerek, bu ilim irfan yuvaları yokedildi. Sonuç bugün malum... Ne denebilir ki... Sayfalarca yapılanları anlatabilirim ama sabrınızı zorlamayayım. Bu ülkenin gelişmesi yolunda emeği geçen tüm yüce değerlerimizi bir kez daha şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun. Sağlıcakla kalın.

Cevap: Köy Enstitülerinin 70. Yılı

bilgilendirme için teşekkürler hocam sağolun...

--alıntı--ruhi
Öncelikle asrın dehası Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ten başlayarak, İnönü, İsmail Hakkı Tonguç, Hasan Ali Yücel ve emeği geçen tüm yüce değerlerimize tüm kalbimle saygılarımı sunarak başlamak istiyorum. 17 Nisan 2010 Köy Enstitülerinin kuruluşunun 70. yılıdır.
-------
çok yüce bir başlangıç...
ruhi'na sağlık vermiş olduğun faideli bilgiler için..

görüş düşünce bilgiler için çok ama çok teşekkürlewr ruhi hocam

Daha sonra Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük devrimlerden biri olan Köy Enstitüleri olayı gerçekleşti. Öyle bir proje geliştirilmişti ki, neredeyse devlete hiç yük yüklenmeden, geleceğin öğretmenlerini yetiştirecek bir sistem kendi kendini geliştirerek devam etti. Üretim içinde eğitim, eğitim içinde üretim gerçekleştiren, aydın, çağdaş ve çok yönlü öğrenci yetiştiren muhteşem bir sistem. Öyleki halen bugün bu sistem, dünyada doktora tezleri olarak rağbet görmektedir. Ne yazık ki ülkenin bugünkü durumunda yaşadığımız olayların bir çoğu o yıllarda sahnelenerek, bu ilim irfan yuvaları yokedildi. Sonuç bugün malum... Ne denebilir ki... Sayfalarca yapılanları anlatabilirim ama sabrınızı zorlamayayım. Bu ülkenin gelişmesi yolunda emeği geçen tüm yüce değerlerimizi bir kez daha şükranla anıyorum. Ruhl

verdigin bilgiler icin tesekkurler.

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri